Navalny weer veroordeeld en uitgesloten van verkiezingen

Oppositieleider Aleksej Navalny is in een herzien proces opnieuw veroordeeld wegens verduistering. Hij kreeg een voorwaardelijke straf van 5 jaar, dezelfde straf als hem eerder was gegeven. Het betekent dat Navalny wordt uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van 2018, waarin hij het wilde opnemen tegen president Poetin. Navalny maakte in december bekend dat hij zich kandidaat stelde en opende zijn campagne met de leuze ‘Tijd om te kiezen’.

De uitspraak van de rechtbank in Kirov was rechtstreeks te volgen via YouTube. Aanhangers van Navalny reageerden live met chats waarin de rechter en Poetin werden uitgescholden en Navalny moreel werd gesteund.

Navalny zet campagne voort

Direct na het vonnis verklaarde Navalny dat hij gewoon doorgaat met zijn verkiezingscampagne. Hij is ervan overtuigd dat ook dit vonnis vernietigd zal worden, omdat het letterlijk hetzelfde is als het vorige. ‘En ja, ik ben er zeker van dat dit zal gebeuren vóór de verkiezingen van 2018’, zei hij. Hij beriep zich ook op de grondwet, waarin staat dat iedereen die niet gevangen zit zich verkiesbaar mag stellen. 'Dit is een telegram uit het Kremlin, ze zijn bang voor ons. Wij erkennen dit vonnis niet, het zal worden vernietigd.'

De zaak kwam opnieuw voor de rechter nadat het Europese Hof voor de Mensenrechten het proces tegen Navalny en medeverdachte Pjotr Ofitserov als oneerlijk en politiek gemotiveerd had beoordeeld. Daarop gaf de Hoge Raad in Moskou, tot ieders verrassing, opdracht voor herziening van de zaak. Het blijkt een schijnbeweging te zijn geweest.

De rechtbank in de stad Kirov, dezelfde als van 2013, herhaalde letterlijk het proces van drie jaar eerder. De aanklager – dezelfde man als bij het eerdere proces - las dezelfde beschuldiging voor en de rechter sprak hetzelfde vonnis uit. Volgens Navalny was de tekst zelfs letterlijk identiek. ‘Ze waren te lui om een andere tekst te schrijven. Het was een bewijs dat ze zich niets gelegen laten liggen aan het Europees Hof en ze het ouder vonnis kunnen gebruiken’, zei Navalny. Na een uur ging Navalny selfies maken, omdat ‘het hier zo saai is, ze lezen domweg het oude vonnis voor’.

Sefie Navalny 08.02.17Selfie die Navalny maakte tijdens voorlezen vonnis

Na de vernietiging van het vonnis door de Hoge Raad, verklaarde Navalny dat hij nu het recht had om zich verkiesbaar te stellen. Hij deed dat in december en publiceerde zijn programma met als hoofdpunten strijd tegen corruptie en voor rechtvaardige verdeling van nationale rijkdom, eerlijke rechtspraak en berichtgeving. Ook begon hij via een website crowdfunding voor zijn campagne.

Intussen begon in Kirov de herziening van de rechtszaak. Daarbij draait het om de beschuldiging dat Navalny samen met zijn medeverdachte Ofitserov bij een handel in partijen hout een groot bedrag zou hebben verduisterd. Navalny’s commentaar op de beschuldiging: ‘De rechtbank heeft opnieuw gezegd dat er 16 miljoen roebel zijn verduisterd. Ik herinner eraan dat Ofitserov de partij hout voor 14,5 miljoen heeft gekocht en voor 16 miljoen heeft verkocht.’

De woordvoerder van de president Dmitri Peskov, zei dat er geen enkele reden voor het Kremlin was om bang te zijn voor het aanzien van de presidentsverkiezingen als Navalny is uitgesloten. 'Het gaat hier om een wettige juridische procedure. Die kan moeilijk door iemand worden aangevochten, als dat in de wet niet is voorzien.'

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.