Navalny mogelijk half blind door aanval

Het Russische commerciële televisiestation Ren TV heeft een video vertoond van de aanval op oppositieleider Aleksej Navalny. Het gezicht van de aanvaller is onherkenbaar gemaakt. Navalny’s gezicht werd met een groen goedje bespoten, een ontsmettingsmiddel, mogelijk vermengd met een ander chemische stof. Als gevolg hiervan dreigt zijn rechteroog voorgoed beschadigd te zijn, zo heeft Navalny laten weten. Het incident gebeurde donderdag 27 april, maar hij kan nog steeds met zijn rechteroog nauwelijks iets zien.

Navalny attack 2Navalny: 'De Terminator is mijn favoriete film' Foto: twitter.com/navalny

Medewerkers van Navalny ontdekten intussen via de codering op Ren TV vier verschillende versies van het filmpje van de aanval. Op één ervan is het gezicht van de man die aanwezig was met een camera te zien.  Op een oproep via internet hebben mensen gereageerd die de man herkenden. Het is iemand die bekend staat als radicaal nationalist van een beweging met de naam SERB. Novaja Gazeta heeft contact met hem gezocht. Hij erkende in het telefoongesprek dat hij ter plaatse was en de aanval heeft gefilmd na een telefoontje te hebben gekregen van iemand die hem tipte dat er iets te gebeuren stond. Wie die 'tipgever' was, kon of wilde de man niet zeggen. Ook een tweede betrokkene is herkend als een lid van SERB.

Navalny beschuldigt de Russische geheime dienst ervan achter de aanval te zitten. De autoriteiten hebben, zo denkt hij, de video met de opname van de aanval ter hand gesteld aan Ren TV, die een dag na het incident de video op zijn website zette. Op sarcastische toon vroeg Navalny zich af wat de politie zou gaan doen. ‘Wat leuk. Wat denken jullie? Zullen ze morgen naar Ren TV gaan om de video in beslag te nemen en vast te stellen hoe de aanval gefilmd werd en waarom de mensen van Ren TV het gezicht van de aanvaller onherkenbaar maakten? Natuurlijk niet.’

Ren TV suggereerde dat Navalny zelf de aanval in scène had gezet om ‘de aandacht af te leiden van de jongste onthullingen over de duistere financieringsconstructies’ van zijn eigen activiteiten.

Over de substantie die zijn oog mogelijk permanent heeft beschadigd schreef Navalny, dat zijn arts denkt dat het ontsmettingsmiddel met een ander chemische substantie was vermengd en dat dit zijn hoornvlies heeft aangetast. ‘We proberen met alle macht het zicht in het oog helder te maken. Als het niet lukt (en dat is helaas mogelijk), dan zal Rusland een president krijgen met een stijlvol wit oog’, schreef de oppositieleider. Navalny heeft zich in december kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2018 en voert sindsdien door het hele land campagne.

Op zijn website maakte hij een grap van de gevolgen van de aanval door een afbeelding te plaatsen van zichzelf als een eenogige Arnold Schwarzenegger in de science-fiction film The Terminator. ‘Ik heb altijd gezegd dat Terminator mijn favoriete film is, dus het is mijn eigen schuld’, aldus Navalny.

De aanval gebeurde toen Navalny zijn kantoor van het Fonds ter Bestrijding van Corruptie uit kwam. De bewakingsdienst van het gebouw waarin het kantoor is gehuisvest verklaarde dat de camerabewaking buiten was uitgeschakeld op het moment van de aanval. Daardoor is de aanvaller niet op camerabeelden terug te vinden.

Het groene ontsmettingsmiddel, een soort jodium, wordt de laatste tijd vaker gebruikt om tegenstanders mee te ‘brandmerken’. Navalny werd in maart er ook al eens mee bespoten, maar behalve dat het middel zich niet zomaar liet afvegen, ondervond hij er geen last van.

Onlangs berichtten Russische media over een geheim besluit van het Kremlin om Navalny in diskrediet te brengen in plaats van te negeren. Er kwam een film naar buiten waarin Navalny werd vergeleken met Hitler. Studenten in de stad Vladimir kregen bij wijze van politieke educatie de film te zien.

Het Kremlin zag lange tijd geen gevaar in Navalny’s acties, maar dat veranderde volgens zegslieden uit het Kremlin nadat Navalny een film had uitgebracht met beschuldigingen van grootschalige verrijking door premier Medvedev. Het Kremlin schrok van de omvang van de protesten op 26 maart, toen in meer dan 80 steden in Rusland burgers de straat op gingen om van Medvedev verantwoording te eisen. Alarmerend voor het Kremlin was het aantal mensen dat film bekeek – 19 miljoen keer op Youtube – en het feit dat de populariteit van Medvedev in een paar weken tijd met 10% zakte.

Bronnen: Newsru.com, Rferl.org, Navalny.com, Ren.tv

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.