Kadyrov zet zich af tegen Moskou vanwege Rohingya

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zal zich tegen Moskou afzetten, als Rusland de regering van Myanmar blijft steunen, terwijl deze moslims vervolgt. Dat heeft Kadyrov in een videoboodschap laten weten. De Russische buitenlandcommentator Vladimir Frolov noemt de uitspraken van Kadyrov ‘een grote politieke sensatie’. Het gebeurt nooit, dat een lid van de elite openlijk kritiek geeft op de Russische buitenlandse politiek, merkt Frolov op.

Kadyrov wond zich op over de onverschilligheid van de VN en mensenrechtenorganisaties over de situatie in Myanmar. Die ‘getuigt van de volstrekt immorele manier waarop de wereld tegenwoordig in elkaar zit.’ Daarop volgde ook kritiek op Rusland, ‘als zelfs Rusland die duivels steunt die misdaden plegen, dan ben ik tegen het standpunt van Rusland. Ik heb mijn eigen visie, mijn eigen standpunt.’

Maandag 4 september werd in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny een gigantische massameeting gehouden als protest tegen de behandeling van moslims in Myanmar. Volgens officiële bekendmaking zouden daaraan liefst 1,1 miljoen mensen hebben meegedaan, 80% van de bevolking van de republiek.

De Tsjetsjeense televisie bericht over de massameeting tegen de regering in Myanmar

In militair uniform sprak Kadyrov de massa toe. Hij vergeleek de geschokte reacties ‘toen er één redactie in Parijs’ het slachtoffer van terreur werd met de onverschilligheid nu er ‘een heel volk wordt vernietigd’. Hij hekelde organisaties en landen die zich druk maken over zogenaamde mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, maar zwijgen over de Rohingya in Myanmar. Met het scanderen van ‘Allah is groot’ eindigde hij zijn speech.

Gevraagd naar commentaar op de uitlatingen van Kadyrov, bagatelliseerde president Poetin de kritiek op Moskou. ‘Er is geen sprake van opstand van de leiding van Tsjetsjenië. Ik vraag iedereen te kalmeren. Alles is in orde’, zei Poetin. Hij sprak zich uit tegen geweld van welke kant ook in Myanmar en riep de regering daar op de situatie onder controle te krijgen. Dezelfde dag nog bedankte Kadyrov Poetin voor zijn veroordeling van het geweld in Myanmar en verzekerde dat hij een ‘trouwe infanterist’ van de Russische president was.

Tot nog toe stelde Rusland zich achter de regering van Myanmar op en blokkeerde samen met China VN-resoluties die het regime veroordeelden.

Sensatie

De Russische buitenlandcommentator Vladimir Frolov noemt de uitspraken van Kadyrov ‘een grote politieke sensatie’.  Moskou steunt het regime in Myanmar, omdat het principieel tegen buitenlandse interventie in binnenlandse conflicten gekant is. Dit uitgangspunt werd, aldus Frolov, eind vorig jaar geformuleerd in het nieuwe concept van de Russische buitenlandse politiek. Humanitair ingrijpen is volgens Rusland een methode van het Westen om onwelgevallige regimes ten val te brengen. Frolov bestempelt het optreden van Kadyrov als ‘een uiterst riskant spel’, omdat hij zich begeeft op het terrein dat het monopolie van Poetin is.

Kadyrov werpt zich al een aantal jaren op als beschermheer van ‘rechtgeaarde moslims’ en veroorlooft zich daarbij af te wijken van de lijn van Moskou, brengt Frolov in herinnering. Zo organiseerde hij na de terreuracties in Parijs een massameeting tegen tekeningen die de profeet Mohammed beledigen.

Zie ook ons artikel Why Putin won't get tough on Kadyrov