Amerika is ergste vijand in de ogen van de Russen

In de publieke opinie in Rusland zijn de VS de ergste vijand. 37% van de Russische bevolking voelt zich bedreigd door Amerika. Op grote afstand volgt Europa dat 9 % als vijand ziet, en vlak daarna Oekraïne: 8 %. Russen zijn sinds de jaren 1990 zwaar teleurgesteld in de VS. De ommekeer in de mening over de VS begon met het bombarderen van Belgrado door de NAVO en bereikte in 2015 een dieptepunt. Dat blijkt uit het rapport Surprising Russia van drie Russische sociologische instituten (VTsIOM, ISEPR, Platform for Social Design) over de publieke opinie in 2015.

Krim hoort onlosmakelijk bij Rusland

Russen noemen Westerse, met name Amerikaanse, bemoeienis het meest als hun gevraagd wordt wat de oorzaak is van de omwenteling in Kiëv (22%). Slechts 2% denkt dat de wens tot aansluiting bij de EU de reden is geweest voor de opstand. Veel Russische ondervraagden (38%) kunnen de oorzaak helemaal niet aanwijzen en zijn volgens de opiniepeilers in verwarring. Wel staat tweederde van de bevolking volledig achter de Russische soldaten die als vrijwilliger vechten in de Donbas. Rusland moet de twee rebellen-gebieden in Oekraïne blijven steunen, vindt bijna 60%, maar er is weinig animo om er oorlog om te voeren. Driekwart vindt onderhandelingen en concessies de aangewezen weg tot oplossen van het conflict. Volgens 90% van de ondervraagden hoort de geannexeerde Krim onlosmakelijk bij Rusland.

Poetin populairder dan ooit

President Poetin blijft onveranderd populair in Rusland, ondanks de verslechterde economie en sancties,waardoor de prijzen zijn gestegen en de levensstandaard is gedaald. Volgens het rapport sloeg Poetin in 2015 met 90% populariteit zelfs zijn eigen record. Massaprotest zoals in Oekraïne acht driekwart van de respondenten in Rusland uitgesloten, slechts 15 % acht zoiets mogelijk.

Het Russische publiek gaat voor zijn informatie vooral af op de televisie. Voor 15% procent is internet een belangrijke bron. Kranten en radio spelen nauwelijks (voor 3 of 4%) een rol. Het vertrouwen in de berichtgeving is wel enigszins gedaald. 43% zegt de televisieberichtgeving volledig te vertrouwen, 32% vertrouwt de tv met mate, een daling met 10% in vergelijking met 2012. 12% zegt helemaal geen vertrouwen te hebben in de televisie, in 2012 was dat maar 3%.

Surprising Russia 2015 in het Engels (pdf opent in nieuw venster)

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.