Männerfreundschaft op de monnikenberg Athos

Symbolisch hoogtepunt van president Poetins bezoek aan Griekenland was zijn bezoek aan de heilige berg Athos, bolwerk van de christelijke orthodoxie, waar ook de Russisch-Orthodoxe kerk deel van uitmaakt. De berg, officieel de Autonome Monnikenstaat van de Heilige Berg genaamd, is een onafhankelijke stadsstaat in Griekenland, waar 20 mannenkloosters staan. Vrouwen zijn er niet welkom. Er leven meer dan 2.000 monniken uit Griekenland, Servië, Bulgarije, Rusland en andere christelijk-orthodoxe landen. Het is precies een eeuw geleden dat Russisch-orthodoxe monniken zich op Athos vestigden. De gemeenschap is erg conservatief en moet bijvoorbeeld niets hebben van oecumene of contacten met de Paus. De Verlichting is aan hen voorbijgegaan.

https://www.rt.com/in-motion/344748-putin-mount-athos-greece/

Poetin werd vergezeld door de Russische patriarch Kirill. Tijdens dit tweede bezoek aan Athos werd Poetin als een held binnengehaald. Der Spiegel citeert de Grieks-orthodoxe monnik Efraimos: 'Poetin is de enige echte leider op de wereld. Met wie kun je hem vergelijken? Met Obama, met Merkel? Dat is geen vergelijking!' Volgens een andere monnik is Poetin op Athos verreweg de populairste politicus: 'Hij is een orthodoxe leider, die Griekenland verdedigen zal als het erop aankomt.'

In de kerk mocht de president tijdens de kerkdienst plaatsnemen in de sta-troon die was voorbehouden aan de Byzantijnse keizers. Ook dat is van een grote symboliek: na de val van Constantinopel (het 'tweede Rome') in 1453 beschouwde Moskou zich als 'het derde Rome', zetel van het ware christelijke geloof. De Russische monnik Filofej van Pskov schreef in 1510 een panegyrische brief aan Vasili III, de groothertog van Moscovië, waarin hij zei: 'Twee Romes zijn gevallen, het derde staat. Een vierde zal er niet zijn. Niemand zal jouw christelijke tsarendom vervangen!

Er deed zich volgens der Spiegel nog een klein diplomatiek ongemak voor: de Griekse president Pavlopoulos verliet de heilige berg voortijdig, omdat er voor hem geen troon meer beschikbaar was. 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.