Arm Moldavië kiest tussen Rusland en Europa

De presidentsverkiezingen van zondag 13 november in Moldavië zijn geen uitweg uit de chaos waarin het land is verzeild geraakt. De twee kandidaten die tegenover elkaar staan - Igor Dodon en Maia Sandu - personifiëren zelf namelijk ook diepe crisis die het armenhuis van Europa teistert.

Die crisis wordt gekenmerkt door opeenstapeling van onderliggende crises: zoals de voortdurende economische recessie, de talrijke corrupte bestuurders die onbestraft blijven, een institutioneel wantrouwen van de burgers, de cultuurstrijd tussen etniciteiten en geloofsgemeenschappen en een voortwoekerende tegenstelling tussen op Rusland en op Roemenië georiënteerde politieke stromingen. Wie er ook staatshoofd wordt, deze de voormalige Sovjet-republiek blijft ook na de presidentsverkiezingen met deze problemen kampen.

De grootste kanshebber bij de eerste rechtsstreekse presidentsverkiezingen in twee decennia is de pro-Russische socialist Igor Dodon. Hij streeft naar aansluiting bij de Euro-Aziatische Economische Unie. Zijn tegenstrever Maia Sandu zet haar kaarten op het associatieverdrag met de EU. Maar onder de bevolking neemt de steun voor die oriëntatie op Europa af.

Europa zal zich volgens OVSE-medewerker Bob Deen eens achter de oren moeten krabben hoe het kan dat na zeven jaar volop Europese steun zo'n groot gedeelte van de bevolking van het ‘beste jongetje van de klas’ van het Oostelijk Partnerschap de Europese droom niet langer deelt.

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.