Ook in Bulgarije wint pro-Russische kandidaat

Bij presidentsverkiezingen in Bulgarije heeft de socialist Rumen Radev met overmacht gewonnen. Van de stemmen ging bijna 60% naar hem, terwijl de centrum-rechtse kandidaat Tsatsjeva niet verder kwam dan 36%. Meteen nadat de resultaten bekend werden, diende premier Boiko Borisov zijn ontslag in. Nieuwe verkiezingen voor het parlement zullen waarschijnlijk in het voorjaar worden gehouden.

Rumen Radev voerde campagne met een anti-immigratie en gematigd pro-Moskou standpunt. Hij is een luchtmachtpiloot zonder enige politieke ervaring. Hij heeft beloofd Bulgarije in de NAVO te houden, maar zei ook dat 'pro-Europees niet anti-Russisch betekent'. Radev wil, heeft hij tijdens de campagne gezegd, af van de economische sancties tegen Rusland. Met betrekking tot de Krim heeft hij in een debat verklaard dat 'de mensen moeten beslissen'. Daarmee suggereert hij dat hij het eens is met de annexatie door Rusland, die door een referendum is bekrachtigd.

Rumen RadevRumen Radev. Foto rechtenvrij

De verkiezing van Trump biedt volgens Radev hoop op oplossing van de conflicten rond Syrië en Oekraïne. De Bulgaarse president is voor vijf jaar gekozen. Zijn functie is meer ceremonieel dan politiek, maar met de parlementsverkiezingen in aantocht kan zijn persoon de koers van het land beïnvloeden.

De centrum-rechtse coalitie van Borisov was pas twee jaar aan de macht. De lage populariteit was te danken aan de vele corruptieschandalen en het gebrek aan effectieve hervormingen van instellingen die de corruptie moeten bestrijden. Radev noemde zijn succes dan ook te dankan aan een 'negatieve stem voor de regering'.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.