Trump schrapt Rusland van lijst militaire bedreigingen

De aanstaande Amerikaanse president Trump heeft Rusland geschrapt als belangrijkste militaire bedreiging. Rusland komt zelfs helemaal niet meer voor in de lijst met defensie-prioriteiten die het overgangsteam van Trump heeft opgesteld voor het Pentagon. Volgens het Amerikaanse blad Foreign Policy, dat beschikt over de beleidsnota, maken Pentagon-functionarissen zich ernstig bezorgd over de nieuwe koers.

Defensie prioriteiten TrumpDefensie-prioriteiten van het overgangsteam van Trump met vier genummerde punten

Een woordvoerster van Trump noemt de reacties ‘speculatief’, omdat de prioriteitennota nog niet compleet is uitgewerkt. Als belangrijkste punten van zorg noemt de nota IS, meer geld voor defensie, een nieuwe cyber-veiligheidsstrategie en militaire efficiency.

De hoogste militaire chef van staven, generaal Dunford, noemde Rusland eerder dit jaar het grootste gevaar, en daarna pas China, Noord-Korea en IS. Overigens behoudt generaal Dunford zijn positie.

Obama breidt sanctielijst uit

Vlak voordat dit nieuws bekend werd, verbreedde president Obama zijn financiële sancties tegen Rusland vanwege de bezetting van de Krim en het conflict om Oost-Oekraïne. Eén van de zeven mannen die op de lijst zijn gezet is de miljardair Jevgeni Progozjin, die als kok van Poetin geldt. De andere zes zijn bankiers, verbonden met Bank Rossija. Deze bank financiert de inner circle van het Kremlin. De 34 bedrijven waarmee de sanctielijst is uitgebreid, zijn voornamelijk actief in de door Rusland geannexeerde Krim.

Het Kremlin zegt ‘adequate tegenmaatregelen’ te zullen nemen in de vorm van een ‘asymmetrisch antwoord’. Woordvoerder Peskov noemde de verhouding met Amerika bedroevend en gekenmerkt door ‘extreem wantrouwen’. Maar op de Russische televisie klonk laconiek commentaar op de uitbreiding van de sanctielijst. Gewezen werd op Trump die ‘geweigerd heeft Rusland op de lijst van bedreigingen voor de VS te plaatsen’.

Ook de Europese Unie zag geen aanleiding haar sancties tegen Rusland te verzachten en verlengde deze op 19 december met een halfjaar. De maatregelen beperken de toegang voor Russische bedrijven tot de Europese kapitaalmarkt en leggen een verbod op voor wapenexport en technologie voor de olie-industrie.

Bronnen: Foreign Policy, Newsru.com, BBC

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.