Moskou reageert onderkoeld op sanctielijst VS

In Washington is een lijst bekend gemaakt van Russische bedrijven in de defensie- en inlichtingensector die over twee maanden onder nieuwe Amerikaanse sancties zullen vallen. Op de lijst staan bekende staatsbedrijven in het militair-industrieel complex. Moskou heeft tot nu toe terughoudend gereageerd op de bekendmaking.

Doelwit van de sancties zijn onder meer Rosoboroneksport, de belangrijkste wapenexporteur van Rusland; Almaz-Antej, producent van raketten, waaronder de Boek afweerraket; het grootste scheepsbouwbedrijf van Rusland; de vliegtuigbouwers Soechoj en Toepolev en de technologiefirma Rostec. Ook agentschappen van de inlichtendiensten FSB en GROe zijn op de sanctielijst gezet.

Deze zomer besloot het Amerikaanse Congres tot uitbreiding van economische maatregelen tegen Rusland vanwege de vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de Russische Oekraïne-politiek. Op 1 oktober had de Amerikaanse regering een lijst zullen indienen bij het Congres. Toen op deze datum en de weken erna niets gebeurde, maakten Congresleden zich zorgen dat de regering-Trump de sancties traineerde of ontweek. Trump werd min of meer door het Congres gedwongen met de sancties in te stemmen, hij tekende de wet tegen zijn zin.

 

rosoboronoeksportStand op wapenbeurs van grootste Russische wapenexporteur

Congresleden noemden de lijst, opgesteld door het State Department, ‘een eerste juiste stap’. Het Congres is gebeten op Rusland, met name vanwege aanwijzingen dat Moskou zich actief heeft gemengd in de presidentscampagne. Juist deze week zijn campagnemedewerkers van Trump door de FBI gearresteerd, op verdenking met Moskou te hebben samengewerkt om Trumps tegenstander Hillary Clinton zwart te maken.

Als de sancties, een aanvulling op in 2014 gestarte maatregelen, eind januari van kracht worden, krijgen bedrijven in de VS, maar ook in Europa te maken met boetes en straf als zij zaken doen met Russische bedrijven op de sanctielijst.

Onderkoelde reactie

Rusland heeft onderkoeld gereageerd op de aankondiging van het State Department. De Russische ambassadeur in Washington, Anatoli Antonov, zei dat ‘alle pogingen om sancties tegen Rusland en onze president in te zetten, zullen mislukken’. Volgens hem vreest Rusland de sancties niet. ‘We zullen ze overleven.’ Antonov suggereerde dat de Amerikaanse burgers deze sancties afwijzen en dat een conflict niet in beider belang is: ‘Als de Amerikanen en wij samenwerken, kunnen we iedere vijand aan.’

Opmerkelijk verzoenend klonken ook de uitlatingen van de Russische minister van Industrie en Handel, Denis Mantoerov. Tijdens een bijeenkomst van de Amerikaans-Russische handelskamer zei hij dat Rusland ‘de zakelijke relaties met de VS verder wil ontwikkelen’. Tegenmaatregelen noemde hij ‘een onzinnige bezigheid’. Hij zei te hopen dat het verstand wint en dat samenwerking op het gebied van geavanceerde technologie zal worden verbeterd.

Volgens Russische commentatoren komt de reactie van Moskou voort uit een keuze geen ruzie met Trump en zijn regering te maken, maar de strijd te richten tegen Amerikaanse instanties en personen die de anti-Russische maatregelen in het leven roepen of bevorderen. Gekozen is voor het principe ‘vriendschap met Trump, oorlog met Amerika’, zo schrijft Tatjana Stanovaja op de site Republic.ru.

Daarnaast zal Rusland zijn best doen om Europa ervan te overtuigen dat de sancties ten doel hebben om concurrenten uit te schakelen en Amerikaanse bedrijven te bevoordelen. In Europa heerst daarover, inderdaad, ongerustheid, met name waar het de energiesector betreft. Daarover schreef Hannes Adomeit voor RaamopRusland een analyse.

Bronnen: New York Times, RT, Sputnik

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.