Russisch congres over Syrië tot mislukken gedoemd

In Sotsji wordt onder auspiciën van Rusland een conferentie gehouden over de toekomst van Syrië. Rusland probeert als diplomatiek bemiddelaar het Syrische conflict te reguleren en heeft daartoe zo’n 1700 deelnemers uitgenodigd. Het is Rusland niet gelukt om de Syrische oppositie en haar gewapende tak bij de conferentie te betrekken en daarmee is de kans op succes klein.

VN-resolutie 2254 stelt dat er rechtstreekse onderhandelingen moeten plaatsvinden tussen het regime van de Syrische president Assad en zijn tegenstanders, waarbij het hele spectrum van de oppositie vertegenwoordigd moet zijn. Volgens de resolutie dient een overgangsregering van oppositie en regime een nieuwe grondwet voor Syrië uit te werken, waarna in vrije verkiezingen onder toezicht van de VN een nieuwe regering kan worden gekozen.

Dit scenario kan in Sotsji niet in gang worden gezet, nu er alleen een schijn-oppositie deelneemt en de Syrische president Assad niet van zins is plaats te maken voor een vervanger die acceptabeler is.

lavrov in sochi syrie congres jan 18De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov opende de conferentie in Sotsji. Foto Mid.ru

Damascus geeft Moskou geen ruimte

Volgens de Russische buitenlandexpert Vladimir Frolov biedt Damascus Rusland heel weinig ruimte voor flexibiliteit in onderhandelingen over een vredesregeling. Assad torpedeert alle stappen die in zijn ogen zijn souvereiniteit aantasten. Assad heeft een Russisch ontwerp voor een nieuwe Syrische grondwet afgewezen. Het voorstel voorzag in federalisering van het land en de overdracht van de macht van de president aan de premier; hij verhinderde overleg met de Koerden over een autonoom gebied in Syrië en schendde alle afspraken over ‘de-escalatie zones’ om burgers te beschermen en transport van hulpgoederen te garanderen.

Damascus geeft Moskou geen enkele optie, aldus Frolov, behalve een volledige militaire oplossing en het hele grondgebied van Syrië onder controle van het regime. En hierin wordt Damascus van a tot z gesteund door Teheran. Moskou kan zich geen conflict met Damascus en Teheran veroorloven en heeft daardoor geen enkele manoeuvreerruimte.

Rusland probeert steeds om via verschillende soorten onderhandelingen deelakkoorden te laten sluiten en die vervolgens in te passen in de VN-resolutie 2254. Daartoe werden vorig jaar gesprekken in de Kazachstaanse hoofdstad Astana gevoerd en daartoe is nu de conferentie in Sotsji bedoeld.

Geen donorgeld voor wederopbouw

Alleen als de VS, de EU en de landen rond de Perzische Golf vinden dat het resultaat in overeenstemming is met de VN-resolutie, zullen zij bereid zijn om donorgeld vrij te maken voor de wederopbouw van Syrië.

De Amerikanen hebben aangekondigd voorlopig in Oost-Syrië te blijven en zijn van plan om in het gebied ten oosten van de Eufraat, dat beheerst wordt door Syrische democratische krachten, een ‘alternatief Syrië’ te creëren, met deelname van Koerden, Arabieren, Assyriërs en Turkmenen. Alternatieve machtsorganen worden daar al gevormd. Dit is een bedreiging voor het regime in Damascus en kan het uiteenvallen van Syrië veroorzaken. Daarbij komt dat zich in dit deel van het land de belangrijkste gas- en olievoorraden van Syrië bevinden. Dus dan kan men zich voorstellen waar de komende tijd het brandpunt van het conflict zal zijn, schrijft Frolov.

De mogelijke uitkomst van het proces is volgens hem een regulering in het gebied dat Assad controleert en een alternatieve macht in het oosten. Dat zou betekenen dat internationale donorfondsen voor wederopbouw niet vrijkomen en dat de hele last van het op de been houden van het Assad-regime op de schouders terecht komt van Rusland en Iran.

Op Republic.ru staat de volledige analyse van Vladimir Frolov (in het Russisch)

Lees ook het verslag van de Sotsji conferentie van Oliver Carroll in The Independent.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.