Lavrov: betrokkenheid van Rusland bij gifmoordaanslag 'kolder'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent elke betrokkenheid van Rusland bij de moordaanslag op ex-geheim agent Sergej Skripal. Rusland zal op geen enkel ultimatum van Groot-Brittannië reageren zonder de beschikking te krijgen over een monster van het gifgas Novitsjok, dat bij de aanslag gebruikt zou zijn. De Britse premier Theresa May heeft de Russen tot middernacht gegeven om een afdoende verklaring voor de aanslag op de Russische geheim agent te leveren. Rusland wil medewerking verlenen aan het onderzoek.

kiseljov over skripalAnchorman Kiseljov in Weekberichten over de aanslag op Skripal. Londen als 'dodemansplek'.

'Zodra de geruchten opdoken dat bij de vergiftiging van Skripal een in Rusland geproduceerd chemisch middel is gebruikt, geruchten die zijn opgeklopt door praktisch de hele Britse politieke leiding, hebben we een officieel verzoek ingediend om toegang te krijgen tot dit middel zodat onze experts het overeenkomstig de Conventie voor Chemische Wapens kunnen testen,' aldus Lavrov. Dat verzoek is van Britse zijde nog niet ingewilligd.

Lavrov zei ook toegang te eisen tot alle conclusies van het onderzoek omdat 'een van de slachtoffers, Julia Skripal, een Russisch staatsburger is.' Julia Skripal is de dochter van de geheim agent. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

'Op deze absoluut legale, gerechtvaardigde en uit het Verdrag Chemische Wapens voortvloeiende eisen hebben wij een negatief antwoord gekregen,' aldus de minister. Volgens Lavrov had Londen volgens de procedure eerst om opheldering moeten vragen bij Moskou, waarvoor een periode van 10 dagen staat. Die gelegenheid is Moskou niet geboden. Lavrov noemde de beschuldigingen 'kolder'. 'Wij hebben hier niets mee te maken,' aldus de minister.

Circusshow in Britse parlement

Persvoorlichter Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde May's optreden een 'circusshow in het Britse parlement'. 'De conclusie is duidelijk: het is de zoveelste politieke informatiecampagne, gebaseerd op een provocatie.'

'In plaats van nieuwe sprookjes te verzinnen zou men er in het Verenigd Koninkrijk beter aan doen te vertellen hoe het met de vorige zaken is afgelopen, die van Litvinenko, Perepilitsjny en vele anderen, die op raadselachtige wijze zijn gestorven op Brits grondgebied,' zei Zacharova.

Op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd op 12 maart direct een verband gelegd tussen de rel om de moordaanslag op Skripal en het WK voetbal, dat deze zomer in Rusland wordt gehouden.

'Wij hebben meermaals gewaarschuwd dat de westerse media voor het begin van het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland een grootschalige mediacampagne zouden ontketenen met het doel in Rusland in diskrediet te brengen en het vertrouwen in de organisatoren van dit sportevenement te ondermijnen,' schrijft het ministerie.

De verklaring vervolgt: 'Zoals we vermoedden spelen de Engelsen hierin een heel actieve rol. Zij kunnen het Rusland maar niet vergeven dat ons land in een eerlijke strijd het recht is toegevallen het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 te organiseren. De Britse media blijven maar oproepen tot een boycot van de Wereldcup. Dergelijke oproepen weerklinken niet alleen van journalisten maar ook van officials, zoals de minister van Buitenlandse Zaken B. Johnson (...).'

'De aanleiding vormt de vergiftiging van S. Skripal, waarnaar het onderzoek nog niet is afgerond, ja in wezen nog nauwelijks is begonnen,' aldus het ministerie. 'Dat heeft de Britse politici er niet van weerhouden nu al de conclusie te trekken dat Rusland betrokken is, dat nu bestraft moet worden door, bijvoorbeeld, niet naar het kampioenschap af te reizen. (...) Wij willen nog eens onderstrepen: dergelijke provocerende uitlatingen, die de anti-Russische hysterie opzwepen, bemoeilijken slechts de verhoudingen tussen onze landen en brengen de internationale sport een gevoelige klap toe.'

Kwaad is het ministerie ook over de hysterie in Duitsland, waar Bild Zeitung sporters oproept niet naar het kampioenschap af te reizen. 'De hoofdredacteur van Bild poneerde zijn propagandistische stellingname in de Britse Daily Mail door een parallel te trekken tussen het Wereldkampioenschap Voetballen van 2018 en de 'omineuze' Olympiade in Berlijn in 1936. Dat zijn bekende oude sjablonen. Propagandisten hebben destijds ook de spelen in Sotsji met de Berlijnse Olympiade vergeleken.'

Voedsel voor Russofobie

De Russische talkshow host Dmitri Kiseljov beschuldigde de Engelsen in zijn wekelijkse talkshow Vesti Nedeli (Weekberichten) ervan de aanval op Skripal in scene te hebben gezet 'om hun Russofobie te voeden' en een boycot van de wereldkampioenschappen voetbal te veroorzaken.

'Natuurlijk begonnen ze meteen tegen Rusland te krijsen. Maar als je er goed over nadenkt zijn de enige mensen die profijt hebben bij de vergiftiging van de vroegere geheim agent de Britten zelf. Simpel om hun Russofobie te voeden. Als bron had Skripal al alles vrijgegeven, hij was niet meer nuttig. Maar als slachtoffer van een gifmoord was hij erg nuttig,' aldus Kiseljov.

Volgens senator Igor Morozov, voormalig geheim agent, heeft 'Rusland niet alleen de produktie van verlammende zenuwgassen, waaronder Novitsjok, stopgezet maar ook alle voorraden vernietigd. Dat alles is gedaan in overeenstemming met de internationale akkoorden onder controle van waarnemers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).' Die zetelt in Den Haag en de Russische ambassadeur in Nederland, Aleksandr Sjoelgin, is de Russische vertegenwoordiger bij de organisatie.

De krant Kommersant weet over het zenuwgas te melden dat het is ontwikkeld op het wetenschappelijke onderzoeksinstituut voor Organische chemie en technologie bij Saratov. De krant noemt het 'het krachtigste chemische wapen ter wereld dat zijns gelijke niet kent. De serie werd eind jaren 80 gefabriceerd en in 1991 kregen degenen die verantwoordelijk waren voor de uitvinding van het wapen de Leninprijs'.  Deze hoogste staatsonderscheiding werd uitgereikt door Michail Gorbatsjov.

Begin jaren 90 onthulden chemici die betrokken waren bij de ontwikkeling van het strijdmiddel, Vladimir Oeglev en de later naar de VS geëmigreerde Vil Mirzajanov dat Novitsjok een binair chemisch wapen is. Los van elkaar zijn de elementen van Novitsjok betrekkelijk ongevaarlijk. Het middel wordt kort voor gebruik 'operationeel' gemaakt door de elementen aan elkaar te koppelen. Het gebruik en de vervaardiging zijn internationaal verboden. Kommersant wijst erop dat de Russische overheid op 27 september 2017 heeft verklaard al haar chemische wapens te hebben vernietigd.

Kommersant geeft één voorbeeld van een eerdere moordaanslag met een gif dat sterke overeenkomsten vertoonde met Novitsjok. In 1995 vergiftigde een huurmoordenaar bankier Ivan Kivilidi door de hoorn van zijn telefoon met het gif te besmetten. Kivilidi raakte in coma na het uitvallen van zijn nieren. Ook zijn secretaresse stierf. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het middel afkomstig was van een medewerker van het onderzoeksinstituut in Sjichany in de provincie Saratov.

'Later werd de man veroordeeld wegens overtreding van zijn bevoegdheden, omdat hij twee potenteel gevaarlijke reagenten aan elkaar had gekoppeld. De moordenaar, die zelf zwaar vergiftigd werd en de opdrachtgever voor het misdrijf, de zakenpartner van de bankier, Vladimir Choetsisjvili kregen lange vrijheidsstraffen,' schrijft de krant.

Volgens een voormalige medewerker van de Russische geheime diensten wordt het gifgas alleen gebruikt als men maximale aandacht wil genereren voor het incident, aldus de krant. 'Militaire gifprodukten zijn een zeer smerig middel, omdat je bij de liquidatie het risico loopt andere personen te besmetten, wat langdurige gevolgen kan hebben,' citeert de krant de ex-agent. 'Professionals gebruiken aanzienlijk delicatere middelen.'

Volgens de vroegere Russische ambassadeur in Londen, Anatoli Adamisjin, laat de reactie van May er geen misverstand over bestaan dat 'de zaak-Skripal Londen kan veranderen in de meest geharnaste tegenstander van Moskou in het Westen, een rol die tot nu toe door de VS werd gespeeld. Het heeft er alle schijn van dat de Engelsen in het Westen de allerlaatsten zullen zijn die zich willen verzoenen met Rusland.'

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.