Russische rockster Makarevitsj: Luizenbeurt

De Russische rockster Andrej Makarevitsj (62), gitarist en zanger van de band Masjina vremeni (Tijdmachine) postte de verzuchting dat hij de indruk heeft voor niets geleefd te hebben. De in Rusland immens populaire rocker trad de afgelopen twee jaar op met protestliederen over Poetin ('Ratten'), de annexatie van de Krim ('Gesprek met een landgenoot') en de anti-westerse sfeer in Rusland. Na een optreden voor Oekraïense vluchtelingen in de zomer van 2014 werd hij op de Russische staatstelevisie voor landverrader uitgemaakt. Concerten werden gecanceld. 

Dit schreef Makarevitsj op de website Snob:

Luizenbeurt

'Ik heb het nu niet over de vreselijke situatie met de Krim. Uiteindelijk zal dat vroeg of laat wel een plek krijgen. ik heb het over iets anders.

De machthebbers hebben mijn volk, ons allen een luizenbeurt gegeven. En de macht kan zich verheugen - ik denk dat ze zelf niet op zo'n enorm succes had gerekend. Het loopt allemaal gesmeerd! Alsof die kwart eeuw niet heeft plaatsgevonden, die ons de kans gaf ons op zijn minst even vrije, zelfstandig denkende mensen te voelen.

Met welk een snelheid is alles teruggedraaid naar het sovjet-imperium - met al die 'eenstemmige goedkeuring', 'verontwaardigde veroordeling', met militaire invallen waar het ons goeddunkt en confrontatie met de hele mensheid! De sovjet-macht heeft altijd gescheten op de mens - dat is niks nieuws. Maar dat we op onszelf zijn gaan schijten en niets hebben geleerd - dat is verschrikkelijk. 

Goed, we zullen achter onze nieuwe schutting hurken in onze middeleeuwen en onze wangen bolblazen en de burgers van de planeet zullen weer met angst en vijandschap naar ons kijken, als naar een onbekende diersoort. Het is niet voor het eerst.

Maar mij bekruipt het loden gevoel dat ik voor niets heb geleefd.'

Bron: https://snob.ru/profile/5134/blog/73293

Hier zingt Makarevitsj het lied 'Gesprek met een landgenoot': 

 

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.