Rusland inspireert Randy Newman en Robbie Williams

De Amerikaanse zanger en componist Randy Newman komt begin volgend jaar met zijn eerste album in ruim acht jaar. Van de plaat is nu alvast één nummer uitgebracht: "Putin". In een interview met de Washington Post legt Newman uit dat het een foto van Poetin zonder shirt was die hem op het idee bracht een nummer over de Russische president te schrijven.‘Een persoon die over zo veel macht beschikt en zulke dingen doet, is tegelijkertijd even verontrustend als vermakelijk’.

Newman staat naast zijn werk voor animatiefilms van Disney-Pixar met name bekend om zijn satirische nummers. Zo bracht hij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 bijvoorbeeld "I’m Dreaming" uit, over een blanke man die het niet kan verkroppen dat een niet-blanke president van Amerika kan worden. De hoofdpersoon in het nummer "Putin" is de Russische president zelf, die wordt toegezongen door een achtergrondkoor van Putin Girls:

‘He can drive his giant tractor
Across the Trans-Siberian plain
He can power a nuclear reactor
With the left side of his brain
And when he takes his shirt off
He drives the ladies crazy
When he takes his shirt off
Makes me wanna be a lady’.

Robbie Williams

Newman is niet de enige artiest die voor zijn nieuwe album heeft laten inspireren door de huidige Russische elite. In "Party like a Russian" zingt de Britse zanger Robbie Williams met een overdreven Russisch-Engels accent over de levensstijl van de Russische oligarchen. Op de melodie van 'Dans van de ridders van de componist Sergej Prokofjev (1891-1953) dansen ballerina’s om de zanger heen, terwijl dienstmeisjes de kamers van zijn luxueuze onderkomen afstoffen.

Het idee voor "Party like a Russian" zou zijn opgedaan tijdens een optreden dat Williams afgelopen zomer gaf op het huwelijk van de dochter van een Russische oligarch in Praag. Het nummer begint met de tekst:

‘It takes a certain kind of man with a certain reputation
To alleviate the cash from a whole entire nation
Take my loose change and build my own space station
Ain't no refutin' or disputin', I'm a modern Rasputin’.

Met name in de Britse media werd dit al snel opgevat als een verwijzing naar Vladimir Poetin, maar de zanger zelf ontkende dat op twitter. Het nummer was slechts een hommage aan het Russische volk, omdat ze zo ongelofelijk goed zijn in feesten, zo liet hij weten. In Rusland werd het nummer niet als vleiend opgevat. Het werd omschreven als beledigend, stereotyperend en zelfs ronduit racistisch. Experts stelden op de Russische nieuwssite Life dat Williams niet meer welkom zou zijn in Rusland.

In tegenstelling tot de reacties op "Party like a Russian" heeft Newmans “Putin” weinig stof doen opwaaien. Op zijn eigen YouTube kanaal schrijft Newman over het nummer: ‘Here’s a song dedicated to a great world leader. I hope all of you like it. I know he will.’ De hoofdpersoon zelf heeft nog niet gereageerd.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.