Militair expert wegens onderzoek naar illegale huurlingen opgepakt

De Russische militair expert Vladimir Nejelov, verbonden aan het Centrum voor Strategische Conjunctuur, is op 25 oktober gearresteerd op beschuldiging van 'landverraad' (artikel 275 van het Wetboek van Strafrecht) en zit vast in de Lefortovogevangenis in Moskou. De FSB deed huiszoekingen in zijn woning en die van zijn ouders. Nejelov publiceerde regelmatig over Russische militaire huurlingenlegers als Wagner en hield enkele lezingen over dit onderwerp in het buitenland. Hij kan op grond van dit artikel 20 jaar strafkamp krijgen.

nejelov vladimir militair expertVladimir Nejelov (foto Facebook)

Nejelov (28) deed onderzoek naar militaire huurlingenlegers als Wagner, in Rusland wettelijk niet gelegaliseerd, maar alom ingezet in crisisgebieden als Oekraïne, Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Private Military Company's zijn in Rusland aanvankelijk opgericht als beveiligingsdiensten voor bedrijven, maar worden ook als huurlingenlegers ingezet. Najomnitsjestvo (je als privésoldaat verhuren aan de staat) is in Rusland bij wet verboden (artikel 359 van het Wetboek van Strafrecht).

De militaire formatie Wagner PMC zou zijn opgericht door Jevgeni Prigozjin, ook wel 'de kok van Poetin' genoemd wegens catering voor het Kremlin. Prigozjin is ook de baas van de Trollenfabriek in Sint Petersburg, die is ingezet voor beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Troepen van Wagner zijn volgens diverse Russische bronnen ingezet in de oorlog in de Donbas in Oost-Oekraïne en in Syrië. In februari 2018 kwamen in Syrië bij een Amerikaans bombardement naar verluidt rond de 200 Russische huurlingen om bij de stad Deir ez-Zor. De Russische overheid gaf geen officiële reactie op het incident.

Dat onderzoek doen naar Wagner gevaarlijk zou kunnen zijn bleek toen op 30 juli 2018 drie Russische journalisten bij de stad Sibut in de Centraal-Afrikaanse Republiek werden doodgeschoten door gemaskerde mannen. Onderzoeksjournalist Orchan Dzjemal, regisseur Aleksandr Rastorgoejev en cameraman Kirill Radtsjenko, ervaren oorlogsverslaggevers, zouden een documentaire maken over de rol van de Wagner Group in het gebied, waar rebellengroepen elkaar bestrijden. Wagner zou in ruil voor concessies in de goudwinning beveiligingstaken ter plekke uitoefenen. Onderzoek heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de ware toedracht van de moord. Volgens de Russische overheid waren de journalisten niet geaccrediteerd en zijn zij waarschijnlijk het slachtoffer van een roofmoord geworden.

Dat Wagner bestaat wordt in Rusland niet ontkend. Diverse kranten schreven over het schimmige leger en in het parlement is bij herhaling gedebatteerd over wetgeving om de positie van Private Militaire Bedrijven als Wagner te regelen. Een wetsvoorstel daartoe werd in het voorjaar van 2017 na zware druk van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, de Nationale Garde en de geheime diensten in de Doema afgestemd.  Legalisering van huurlingenlegers is voor de staat ongemakkelijk: zij dient dan ook de verantwoordelijkheid voor hun daden te dragen. Nejelov was verklaard voorstander van legalisering van PMB's.

nejelov artikelen op website vzgljad

Na de arrestatie van Nejelov verwijderde de website Vzgljad zijn artikelen. Een Facebookgebruiker publiceerde een screenshot.
Bronnen: TASS, Meduza, Fontanka, Svoboda)

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.