HRW: Syrië en Rusland pleegden oorlogsmisdaden in Aleppo

Human Rights Watch (HRW) beschuldigt de Russisch-Syrische militaire coalitie van oorlogsmisdaden in Aleppo tijdens een maandlange campagne van luchtaanvallen op het door de oppositie bezette deel van de stad. In een net verschenen rapport noemt HRW de bombardementen 'roekeloos willekeurig'.

Minstens een maal werd 'opzettelijk' een medische hulppost beschoten en de coalitie maakte gebruik van 'clusterbommen en brandbommen'. 'Satellietbeelden, geanalyseerd door Human Rights Watch, tonen meer dan 950 verschillende nieuwe getroffen plaatsen die aangeven dat gedurende de onderzochte maand grote extreem-explosieve bommen in het gebied tot ontploffing zijn gebracht.'

'Door die enorme vuurkracht te gebruiken in een stedelijk gebied met tien- zo niet honderdduizenden burgers zijn onvermijdelijk burgers gedood,' zegt Ole Solvang van HRW. 'Zij die onwettige aanvallen hebben bevolen en uitgevoerd moeten worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.' Volgens de Syrische ngo Violations Documentation Center werden tussen half september en half oktober meer dan 440 burgers gedood, onder wie 90 kinderen.

In de onderzochte maand omsingelden Syrische strijdkrachten het geteisterde oostelijk deel van Aleppo. Hoewel Syrische en Russische autoriteiten volhouden dat burgers en strijders het bestookte deel konden verlaten via daartoe aangewezen vluchtroutes, wisten slechts enkelen de stad op deze manier veilig te verlaten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei op 28 september tegen de VN-veiligheidsraad dat partijen die lukraak wapens inzetten ‘weten dat ze oorlogsmisdaden begaan.’

Wederzijdse beschuldigingen

President Assad en de gewapende oppositie geven elkaar de schuld van de burgerslachtoffers. ‘Wat de reden ook is, de Russisch-Syrische coalitie had voorzorgsmaatregelen moeten nemen om burgerslachtoffers te voorkomen en te beperken bij aanvallen op gewapende oppositiegroepen,’ aldus Human Rights Watch.

Een wereldwijde coalitie van 223 ngo's heeft op 1 december de VN-lidstaten opgeroepen een noodzitting van de algemene vergadering te beleggen om een einde te maken aan de onwettige aanvallen op burgers in Aleppo en elders in Syrië. Ze eisen ook onmiddellijke en ongehinderde humanitaire toegang om hulp te verlenen aan mensen in (levens)nood. Rusland vetode deze week voor de zesde keer een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen alle luchtaanvallen op Aleppo te staken.

‘Het waren bloederige dagen. Het was een bloederige maand. Elke dag werden er tientallen mensen gedood door de Russische en Syrische luchtaanvallen. Het was de meest verschrikkelijke maand sinds het begin van de oorlog,’ zo zegt een journalist uit Aleppo tegen HRW. Bewoners, media-activisten en medisch personeel vertellen Human Rights Watch eenzelfde verhaal en rapporteren over wapens die hele betonnen gebouwen verwoestten, waardoor zelfs ondergronds schuilen niet langer veilig was.

De maand van geweld begon op 19 september toen de Syrische autoriteiten een eind maakten aan de wapenstilstand van zeven dagen die door Russische en Amerikaanse bemiddeling tot stand was gekomen, omdat rebellengroepen zich niet zouden hebben gehouden aan het bestand. Onmiddellijk na de opheffing werden de hevige bombardementen op het door de rebellen bezette Oost-Aleppo gestart, die duurden tot 18 oktober, toen onder leiding van Rusland een ‘humanitaire pauze’ werd ingelast. De luchtaanvallen op het oostelijk deel van Aleppo werden op 17 november weer hervat.

Om aan te tonen dat hier inderdaad sprake is van oorlogsmisdaden verzamelde Human Rights Watch (telefonische) getuigenverslagen en video- en fotomateriaal. In het verslag op de site worden de luchtaanvallen per dag in kaart gebracht en de satellietbeelden geanalyseerd. Zo werd het al-Sakhour Medisch Centrum tussen 28 september en 14 oktober tenminste 4 keer doelwit van luchtaanvallen. Human Rights Watch noemt dat een sterk bewijs dat het ziekenhuis opzettelijk werd bestookt.

Russische militaire autoriteiten wijzen de beschuldigingen van de aanvallen op het al-Sakhour ziekenhuis van de hand. Generaal-luitenant Roedskoj noemt de satellietbeelden van HRW vervalsingen. In een filmpje op het YouTube kanaal van het Russische Ministerie van Defensie toont hij satellietbeelden van het ziekenhuis op twee data, 24 september en 22 oktober, en zegt dat er geen verschillen te zien zijn tussen de twee beelden.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.