Als het World Economic Forum in Davos drie belangrijke Russische ondernemers de toegang tot de meerdaagse conferentie in Zwitserland ontzegt, zal er volgens premier Dmitri Medvedev geen enkele Russische zakenman of functionaris aan het mondiale politiek-zakelijke evenement deelnemen.
President Poetin en Davos-organisator Schwab in 2009. Foto Kremlin.
De organisatie van World Economic Forum in Davos heeft drie Russische zakenlieden laten weten dat ze niet welkom zijn, aldus The Financial Times. Volgens de Britse krant heeft Davos hiertoe onder druk van de Amerikaanse autoriteiten besloten. Het drietal geweigerde Russen – Oleg Deripaska (Rusal), Viktor Vekselberg (Renova) en Andrej Kostin (VTB) – staat namelijk op een recente, in april dit jaar opgestelde, sanctielijst van de Verenigde Staten. Door aan die pressie toe te geven, sneed de organisatie van het World Economic Forum zichzelf in de vingers. Ze moest zodoende ook haar ambitie opgeven om president Vladimir Poetin in januari 2019 te mogen verwelkomen. Poetin is sinds 2009 niet meer in Davos geweest.
Premier Medvedev heeft nu de tegendruk op het World Economic Forum opgevoerd. Als de beslissing om Deripaska, Vekselberg en Kostin komend jaar te weigeren niet wordt teruggedraaid, zal er “niemand komen”, aldus Medvedev. Medvedev heeft ook de Zwitserse president Alain Berset in het conflict betrokken, hoewel de jaarlijkse meeting een strikt private aangelegenheid is.
Eerder kritiseerde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov de organisatie in Davos. ‘Deripaska, Kostin en Vekselberg zijn zonder het Davos Forum geworden wie ze zijn. Maar het Davos Forum is wel geworden wat het is dankzij die zakenmensen’, zei Peskov.
Als alle Russische ondernemers en politici de conferentie in Davos moeten boycotten, zal dat betekenen dat onder anderen Anatoli Tsjoebais verstek zal moeten laten gaan. Tsjoebais is CEO van het semi-staatsbedrijf Rosnano. Een bezoek aan het World Economic Forum tussen 22 en 25 januari 2019 stond in zijn agenda. Het thema komend jaar is ‘Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution’.
Een eventuele breuk tussen Moskou en Davos zou vooral symbolische betekenis hebben. Onder leiding van organisator Klaus Schwab heeft het World Economic Forum zich sinds de Koude Oorlog ontwikkeld als een ontmoetingsplaats voor politieke leiders en bedrijfsmanagers van allerlei verschillende pluimage. Wie voor Davos wordt uitgenodigd, doet er toe in de wereld. Bovendien biedt het forum in de wandelgangen ruimte voor informeel overleg over mondiale problemen en conflicten.