Econoom Koedrin tot Poetin: 'Verbeter relatie met Westen'

De vooraanstaande Russische econoom Alexej Koedrin heeft bij Poetin ervoor gepleit de relaties tussen Rusland en het Westen te verbeteren. Anders zal de economie, aldus Koedrin, verder in het slop raken. Rusland kan niet zonder buitenlandse investeringen, want Rusland loopt technologisch ver achter en moet zich verbinden met de ontwikkelingen in de rest van de wereld.

Kudrin wikimediaAleksej Koedrin (foto vrij van rechten)

Koedrin deed zijn pleidooi tijdens een vergadering van de Economische Adviesraad in aanwezigheid van Poetin, zo bericht het financiële dagblad Vedomosti. Hij zei dat de Russische economie de komende jaren zal stagneren bij het uitblijven van hervormingen.

Om aansluiting te vinden bij de rest van de wereld moet Poetin ervoor zorgen de geopolitieke spanning te verlagen, zo sprak Koedrin op de besloten bijeenkomst waarover andere deelnemers verslag deden.

Koedrin was van 2000 tot eind 2011 minister van Financiën en vertrok omdat hij het niet eens was met het beleid. Hij had bezwaar tegen de stijging van militaire en sociale uitgaven en de mate waarin de begroting afhankelijk was van de olieprijs. Vlak daarna verklaarde hij zich solidair met de massale straatprotesten tegen verkiezingsfraude bij de parlementsverkiezingen. Hij richtte een comité op met experts dat alternatieven voor het regeringsbeleid uitwerkte.

Poetin reageert afhoudend

Vorige maand werd hij door Poetin weer in de arm genomen als adviseur en gevraagd om een nieuw economisch programma te schrijven. Volgens aanwezigen ging Poetin in zijn slotwoord tegen Koedrin in. Buitenlandse bedrijven voor wie het winstgevend is in Rusland te werken, zullen niet vertrekken, zei Poetin. Het is niet de schuld van Rusland, dat de relaties zijn verslechterd, zo verzekerde hij.

Rusland loopt misschien wat achter, maar het land heeft een duizendjarige geschiedenis en zal niet marchanderen met zijn soevereiniteit. Die zal Poetin tot het einde der dagen blijven verdedigen. De president verklaarde tegelijkertijd dat de spanning natuurlijk niet verergerd moet worden en dat Rusland niet op provocaties moet ingaan.

Als de VS en Europa hun economische sancties zouden opheffen, zou Rusland in 2017 op 2% economische groei kunnen rekenen, zo heeft de Wereldbank berekend. Blijven de sancties gehandhaafd, dan is de groei niet meer dan 1%. Zonder structurele hervomingen zal de economie hoe dan ook stagneren, voorspelt de Wereldbank.

Bron: Vedomosti