Russisch parlement geeft groen licht aan meerjarenbudget

De federale begroting van Rusland voor de komende jaren is op een haar na gevild. In de tweede week van november bespreekt de eerst verantwoordelijke commissie van Doema het meerjarenbudget. Op maandag 7 november heeft de Federatieraad de begroting op hoofdlijnen al laten passeren.

Hoewel er in de commissies van Doema en Federatieraad nog wel kanttekeningen worden gemaakt, zullen beide kamers van het Russische parlement de begroting dit najaar hoogstwaarschijnlijk in essentie goedkeuren. Belangrijke wijzigingen zullen alleen in overleg met het Kremlin worden aangebracht.

De begroting lijkt optimistisch. De Russische regering ziet komende jaren een lichte economische groei in het verschiet.  Ze baseert die verwachting vooral op de hoop dat de olieprijs bescheiden zal stijgen.

Maar ook als dat waar blijkt te zijn, blijven de perspectieven op lange termijn pover. Volgens prognoses van het ministerie van Financiën zal het staatsbudget tot 2034 namelijk gestaag moeten dalen om het financieringstekort binnen de wettelijk vastgelegde 3 procent van het bruto binnenlands product te houden. Wordt er niet strikt bezuinigd - en dat is denkbaar, gelet op de druk van het 'militair industrieel complex' - dan kan het tekort oplopen tot 8 procent.

Alleen structurele hervormingen kunnen het tij doen keren. Volgens de econoom Jevgeni Jasin van de Hogeschool voor Economie in Moskou kan Rusland zijn investeringsklimaat slechts structureel verbeteren als het een rechtsstaat wordt, waar de wet voor iedereen gelijk is en een eerlijke economische en politieke competitie mogelijk wordt.

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.