Doemalid verbolgen over Eurovisiesongfestival

Het succes van het lied '1944' op het Eurovisiesongfestival is in Rusland slecht gevallen.

De nipte overwinning van de Oekraïense zangeres Jamala heeft zelfs de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema uitgedaagd. Aleksej Poesjkov, tevens voorzitter van de Russische delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, reageerde onverwijld met een tweet: 'Eurovisiesongfestival is politiek slagveld. Nu hebben Wit-Russen her recht te zingen over de brandoffers van Katyn en de Russen over de martelaren van Odessa'.

Vicepremier Dmitri Rogozin bepleitte per tweet om de volgende keer namens Rusland de punk-rapper Sergej Sjnoerov met een lied over 'brand Moskou' te sturen. Sjnoerov staat bekend om zijn vulgaire taalgebruik en wordt door critici gekscherend getypeerd als een artiest voor 'ambtenaren die hun agressie moeten kanaliseren'.

Het lied '1944' gaat over de collectieve deportatie van de Krim-Tataren in mei 1944, waartoe partijleider/generalissimus Jozef Stalin had bevolen omdat de Krim Tataren volgens hem collectief hadden gecollaboreerd met de Wehrmacht. Ook familie van Jamala werd toen weggevoerd. In een bijgaand televisie-interview legt Jamala haar beweegredenen uit. Ze vertelt onder meer over haar overgrootvader, die juist in het Rode Leger had meegevochten tegen Nazi-Duitsland.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.