Cineast Michalkov: Jeltsin Centrum bederft de jeugd

De Russische cineast Nikita Michalkov vindt dat het Jeltsin Centrum het nationaal bewustzijn van Ruslands jeugd bederft. Hij blijft bij zijn mening, ook nu hij het centrum heeft bezocht. Op 9 december uitte hij scherpe kritiek in de Russische senaat, zonder ooit het Jeltsin Centrum van binnen te hebben gezien. De weduwe van president Jeltsin was daarover verontwaardigd.

Het Jeltsin Centrum is een educatieve instelling in Jekaterinburg over de historische nalatenschap van president Boris Jeltsin. Het centrum werd in november 2015 in bijzijn van president Poetin en premier Medvedev geopend. Het wordt gefinancieerd door de dochter van Jeltsin die de naam van haar vader wil zuiveren.

 mikhalkov
Regisseur Nikita Michalkov (foto Wikimedia)

Michalkov is voorzitter van het Cultuurfonds en de Bond van cineasten en staat bekend om zijn conservatieve opvattingen. Hij vroeg het parlement niet om sluiting van het Jeltsin Centrum, maar drong erop aan het programma ‘aan te passen’. ‘In Jekaterinburg bestaat een centrum, waar dagelijks een injectie wordt toegediend dat het nationaal bewustzijn van mensen vernietigt’, zei hij. Zijn kritiek geldt de manier waarop de Russische geschiedenis in het centrum wordt gepresenteerd. Volgens Michalkov gebeurt dat door ‘liberalen onder de vleugels van de VS’.

Bij zijn bezoek wekte met name een tekenfilm over de geschiedenis van Rusland zijn toorn. Het filmpje brengt de jeugd geen liefde en respect bij voor het eigen land, de voorouders en de geschiedenis, vond hij. In de tekenfilm ontbreken grote helden als Alexander Nevski (stichter van Rusland),de generaals Soevorov en Koetoezov of de schrijver Poesjkin, aldus de regisseur.

Het Jeltsin Centrum schrijft op zijn website dat Michalkov tijdens zijn bezoek nauwelijks de tijd nam om iets te bekijken en de meeste tijd een monoloog hield voor de camera. De tweede zaal heeft hij niets eens betreden, zegt de directeur van het centrum.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.