Oppositie Georgië verschanst zich, premier treedt af

De politieke crisis in Georgië heeft donderdag een nieuw kookpunt bereikt. Premier Giorgi Gacharia trad af nadat een rechtbank woensdag besloot tot de aanhouding van oppositieleider Nika Melia. Gacharia, die sinds september 2019 regeerde, vreesde dat de rechterlijke beslissing zou leiden tot een verdere escalatie van de politieke spanningen in het land.

nika meliaOppositieleider Nika Melia heeft zich na arrestatiebevel verschanst in zijn hoofdkwartier. Foto Wikipedia CC

De huidige situatie is het laatste hoofdstuk in een al maanden durende politieke chaos, die ontstaan is na de parlementsverkiezingen in oktober 2020. Officieel won de zittende Georgische Droom-partij nipt van een coalitie van vrijwel alle oppositiepartijen (48% om 46%), maar de oppositie weigerde de resultaten te erkennen. Omdat er gefraudeerd zou zijn, boycot de voltallige oppositie momenteel het parlement. Georgië werd lange tijd beschouwd als een van de meest stabiele en best functionerende democratieën in de post-Sovjet regio. 

Russische parlementariër

Melia is voorzitter van de door ex-president Saakasjvili opgerichte Verenigde Nationale Beweging, de grootste oppositiepartij. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld tijdens protesten in de zomer van 2019, waarbij onder meer het parlement werd bestormd, maar doet de beschuldigingen zelf af als  'absurd en gefabriceerd'.

De protesten in 2019 waren een reactie op de uitnodiging van een Russische parlementariër door de regering, die gevraagd werd een zitting in het Georgische parlement te leiden. Dit ligt gevoelig, omdat een deel van de Georgiërs Rusland sinds de oorlog van 2008 en de erkenning van de autonome regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië beschouwt als bezetter. Regeringspartij Georgische Droom, opgericht door oligarch en ex-premier Bidzina Ivanisjvili, staat juist bekend als pro-Kremlin.

Na het aftreden van Gacharia is de arrestatie van Melia voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hij heeft zich intussen samen met enkele honderden aanhangers verschanst in het hoofdkwartier van de oppositie in Tbilisi. Volgens hem zijn snelle nieuwe verkiezingen de enige manier om de politieke crisis in Georgië te beëindigen.