Poetin is alleskunner in nieuwe tv-show

De eerste zondag van september werd de Russische televisiekijker verrast door een uitzending waarin de lofzang op Poetin komische vormen aannam. Het nieuwe wekelijkse programma Moskou. Kremlin. Poetin komt niet op een ongunstig moment want de Russische president is de afgelopen maanden volgens de peilingen minder populair geworden. 

door Wabke Waaijer

Poetin de alleskunner reist onvermoeibaar het hele land af, heeft voor iedereen een luisterend oor, vertedert moeders en kinderen, maakt grapjes met tieners, loopt acht kilometer door de bergen en legt aan het volk uit waarom het pensioenstelsel juist nu aangepakt moet worden. De nieuwe tv-show van presentator Vladimir Solovjov, die bekend staat om zijn loyaliteit aan de president en regeringspartij Verenigd Rusland, geeft de burger een inkijkje in de drukke en productieve werkweek van Vladimir Poetin.

putin in siberiePoetins uithoudingsvermogen is haast onvoorstelbaar

Correspondent Pavel Zaroebin reist mee met Poetin en raakt op staatszender Rossija 1 niet uitgepraat over het uithoudingsvermogen en de menselijkheid van de president. De jonge journalist kan zelf amper nog op zijn benen staan, bekent hij, maar de 65-jarige president die zelf al ruimschoots de huidige Russische pensioenleeftijd heeft bereikt, blijkt over een onuitputtelijke energie te beschikken.

Poetin wil in contact blijven met de gewone mensen om te begrijpen welke problemen er spelen. Tegelijkertijd controleert hij voor het oog van de camera het functioneren van de lokale overheden. Poetin die in Siberië persoonlijk toekijkt hoe de gouverneur de telefoonnummers van de mijnwerkers noteert om hen te helpen met hun huisvesting, maakt op de verslaggever een onuitwisbare indruk. ‘Er zullen zeker nog telefoontjes volgen om te checken of alles wat beloofd is ook wordt uitgevoerd. De president houdt je kort’, voegt de presentator er stellig aan toe.

De tv-show toont de kijker hoe de veiligheid van Siberische mijnwerkers ‘gemaximaliseerd’ is door een systeem waarmee de arbeiders voortdurend gevolgd kunnen worden. Tussendoor worden archiefbeelden getoond van Poetin die afdaalt in een mijn die wel een kilometer onder de grond zit. Omdat de beelden uit het archief komen, voegen ze weinig toe. Maar het punt is gemaakt, Poetin weet wat een mijn is. We reizen verder mee met Poetin naar de Siberische stad Omsk waar hij krabbeltjes zet in de agenda´s van schoolkinderen en aandacht geeft aan baby Andrej die het vervolgens op een krijsen zet en nog dichter tegen zijn moeder aan kruipt. ‘Hij reageert zoals het hoort’, zegt Poetin de pedagoog geruststellend.

De televisieshow is ook een podium om de aangekondigde pensioenhervorming uitvoerig te verdedigen, ondersteund door de bekende beelden van Poetins toespraak tot het volk van afgelopen week. Door nu de pensioenleeftijd te verhogen, neemt Poetin zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van de toekomstige generaties, legt Doema- en Verenigd Rusland lid Andrej Makarov uit.

poetin met jongeren in siriusPoetin in gesprek met talentvolle jongeren in Sotsji. Foto Kremlin.ru

Veel aandacht wordt besteed aan het door Poetin persoonlijk opgerichte centrum Sirius voor jong talent op het Olympische complex in Sotsji. Hiermee geeft het programma slim antwoord op de maatschappelijke kritiek dat grote evenementen zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal het land alleen maar geld kosten en de gewone burger niets brengen. We zien een veelbelovende pianist, zenuwachtige ballerina’s in spe en Poetin in gesprek met jonge bollebozen. ‘Het succes van Rusland inspireert mij niet alleen maar geeft mij vleugels’, antwoordt Poetin als een jongen hem vraagt wat hem drijft.

Te gast is ook Kremlin woordvoerder Dimitri Peskov die de presentator feliciteert met de première van het programma. Peskov memoreert de tragische gebeurtenissen van afgelopen week: het overlijden van de patriottische zanger en parlementslid Kobzon en de moord op de ‘moedige’ separatistenleider Zachartsjenko in Donetsk. Het gesprek tussen de presentator en de Kremlin woordvoerder neemt bizarre vormen aan als Peskov verklapt dat Poetin eigenlijk niet alleen van kinderen houdt maar ook van mensen in het algemeen. ‘Hij is een heel menselijk mens.’ Zelfs de Poetin gezinde en altijd strak ogende presentator Solovjov kan zijn lachen nu niet onderdrukken. ‘Die formulering over de ‘meest menselijke mens’ heb ik eerder gehoord’, zegt hij. Of Solovjov bij deze woorden moest denken aan een gedicht dat Majakovski aan Lenin wijdde en dat een ironische lading heeft of dat er vaker zulke dingen over Poetin zijn beweerd, wordt in het midden gelaten maar Peskov lijkt de ironie niet op te merken.

Aan het eind wordt het geheim achter Poetins vitaliteit onthult. Als zijn agenda het toelaat zwemt de president een kilometer per dag en zelfs na intellectueel uitdagende ontmoetingen zoals in het kader van het talentencentrum in Sotsji, zegt Poetin geen nee tegen een partijtje ijshockey, vertelt Poetins persvoorlichter trots.

Als toetje wordt de kijker getrakteerd op recente beelden van Poetins jaarlijkse zomertrip naar de republiek Toeva. Samen met minister van defensie Sergej Sjojgoe en FSB directeur Aleksander Bortnikov zien we Poetin genieten van de overweldigende Siberische wildernis in een T-shirt van het Russische leger. Op deze tocht toont Poetin zich niet alleen een mensenmens maar ook een dierenvriend die vertederd kijkt naar de schuwe steenbokken en fluistert om ze niet af te schrikken. Tegelijkertijd hoeft Poetin volgens Peskov niet te vrezen voor de beruchte Russische beren want die zouden wel gek zijn om het tegen Poetin op te nemen. Dit was ongetwijfeld een grapje maar tegelijkertijd zegt het veel over het beeld dat van de Russische leider wordt geschetst.

Bronnen: Rossija 1, Vedomosti, BBC Russian, www.znak.com

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.