Meer feiten bekend over verdachten aanslag Skripal

De twee Russen die door de Britse politie zijn aangewezen als de verdachten in de moordaanslag met gif op ex-spion Skripal, zijn volgens Britse en Russische onderzoeksjournalisten medewerkers van een Russische inlichtingendienst. Hun paspoortgegevens zouden erop duiden dat zij niet de gewone burgers zijn die zij beweren te zijn, maar agenten van de militaire inlichtingendienst GROe.

co1416 2018 cctv3Bosjirov (links) en Petrov (rechts) in treinstation Salisbury op 3 maart. Foto Metropolitan police

De paspoorten van de twee verdachten, Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, bevatten ongebruikelijke stempels en een blanco bladzijde waar gewoonlijk biografische gegevens staan.  De paspoorten zijn in 2016 vrijwel gelijktijdig uitgegeven en verschillen alleen in het laatste cijfer van elkaar, aldus het onderzoekscollectief Bellingcat. Volgens de Russische webpublicatie Fontanka.ru staat een aantal paspoorten uit dezelfde serie op naam van mensen die een militair gebouw in Moskou als hun adres opgeven. Dit adres bevindt zich om de hoek van het hoofdkwartier van de GROe in Moskou. De krant Novaya Gazeta herkende een nummer op een stempel van het paspoort van een van de Skripal-verdachten als een telefoonnummer en journalisten belden op. Aan de lijn kwam iemand van het ministerie van Defensie.

Petrov en Bosjirov of degenen die zich zo noemen hebben met hun paspoorten een tiental reizen naar Europa gemaakt, onder meer naar Amsterdam,Genève, Milaan en Parijs. Petrov was een jaar voor de Salisbury-zaak al eens in Londen.

bellingcat skirpal verdachtenKaart Bellingcat.com

Op 5 september maakte de Britse politie bekend twee verdachten te hebben geïdentificeerd. De politie presenteerde foto’s en opnamen die door bewakingscamera’s waren gemaakt. Daaruit leidde de politie de bewegingen van de twee mannen tijdens hun verblijf in Groot-Brittannië af.  Volgens de douane- en hotelgegevens en de beelden kwamen de mannen op 2 maart op Gatwick aan en logeerden in het City Stay Hotel in Oost-Londen. De volgende dag brachten ze een bezoek aan Salisbury, waar Skripal woonde. Volgens de Britse politie verkenden zij daarbij het terrein. De volgende dag keerden zij terug naar Salisbury,  bespoten de deur van Skripal met het gif Novitsjok en vlogen ‘s avonds vanaf Heathrow terug naar Moskou.

Rusland reageerde boos en sarcastisch op de beschuldiging. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde deze ‘krankzinnig’ en wees terug naar Londen als dader van de gifaanval. En de Russische ambassade in Londen stak de draak met de bewakingscamerabeelden waarop de Russen waren te zien.

russ ambassade skripal

Op 12 september verklaarde president Poetin dat de twee verdachten in Rusland geïdentificeerd waren en dat het niet om criminelen ging, maar gewone burgers. Hij zei te hopen dat zij hun verhaal binnenkort zouden vertellen. Een dag later verschenen de twee mannen op tv bij de internationale  Russische staatsomroep RT.
In het interview [hier in tekst uitgeschreven, red.] zeiden zij op toeristisch bezoek in Engeland te zijn geweest. Ze wilden de kathedraal van Salisbury graag zien, vertelden zij. ‘Die is beroemd vanwege zijn 123-meter hoge toren en zijn klok, de eerste klok die is uitgevonden en die nog steeds loopt’, aldus een van hen. Gevraagd naar de reden waarom ze tweemaal naar Salisbury reisden, zeiden ze dat er op 3 maart sneeuw was gevallen en ze daarom teruggingen naar Londen.

In Rusland wekte hun optreden spottende commentaren, met name omdat de interviewster vroeg of de twee een relatie hadden en zij daarop een ontwijkend antwoord gaven.

Meer over deze zaak:

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/09/20/skripal-suspects-confirmed-gru-operatives-prior-european-operations-disclosed/
https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/09/14/skripal-poisoning-suspects-passport-data-shows-link-security-services/
https://www.fontanka.ru/2018/09/05/075/
(Russisch)

https://www.fontanka.ru/2018/09/22/009/ (Russisch)
https://www.bbc.com/news/uk-43315636
https://meduza.io/en/feature/2018/09/13/the-salisbury-suspects-interview-with-russian-state-television-only-raises-more-questions

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.