Door zijn onvermogen om te hervormen, ondermijnt het Kremlin zichzelf. De steeds verdergaande centralisatie van het machtsapparaat en de assertieve buitenlandse politiek zullen zich volgens de Russische econoom Nikolaj Petrov uiteindelijk tegen de huidige Russische regering keren. Door zijn behoefte aan controle over steeds meer aspecten van het maatschappelijk leven heeft president Poetin het Kremlin-bewind afgelopen jaren niet versterkt maar juist verzwakt, aldus Petrov, eind jaren tachtig/begin negentig een van de leidende adviseurs van toenmalig partijleider Michail Gorbatsjov, in het essay Putin's downfall: the coming crisis of the Russian regime dat is gepubliceerd door de European Council on Foreign Relations.
Volgens Petrov bijt het regime van Poetin zich op een aantal manieren in de eigen staart. Door de 'excessieve centralisatie' van de staatsmacht is het regeringssysteem 'instabiel en ineffeciënt' geworden. De voortdurende mobilisering en militairisering van de samenleving is op de lange duur niet vol te houden. Ook de kans op regionale conflicten, vooral in de Kaukasus, neemt toe.
Door het gebrek aan structurele hervormingen is de Russische economie bovendien veel kwetsbaarder gebleken voor zowel de lage olieprijs als het westerse sanctiebeleid. De zakelijke elite kan daarom haar geduld verliezen en gaan aansturen op een wisseling van de wacht in het Kremlin.
Petrov schetst drie mogelijke scenario's voor het presidentschap van Poetin.
1. Een heuse 'regime-change', die het hele huidige machtsconstellatie wegvaagt.
2. Toenadering tot het Westen, bij voorkeur in combinatie met een hogere olieprijs.
3. De elite schuift Poetin opzij en schept via verkiezingen een nieuwe, legimitieme, basis voor het systeem.
Putin's downfall (pdf opent in nieuw venster)