Poetin-getrouwe Viktor Ivanov aan de kant gezet

Een van Poetins Petersburgse vertrouwelingen van het eerste uur, Viktor Ivanov, is uit de gratie: zijn gezaghebbende Federale Anti-Narcotica Brigade wordt op 1 juni opgeheven en hij gaat met pensioen, meldt de Moscow Times. Een bericht op zijn Facebook, waarin hij zijn ongenoegen daarover liet blijken werd snel verwijderd.

Viktor Ivanov is een van de KGB'ers (nu FSB) van het eerste uur die door Poetin uit Petersburg is meegenomen. Als chef van de presidentiële administratie behoorde hij lang tot Poetins inner circle. Hij had in die positie grote invloed op het personeelsbeleid van het Kremlin. Verschil van mening met toenmalig president Dmitri Medvedev deed hem in 2008 die post verliezen, waarna hij de Anti-Narcoticabrigade ging leiden. (Sinds 2011 is zijn naamgenoot Sergej Ivanov, voorheen onder meer minister van Defensie, chef van Poetins Kremlinapparaat).

Volgens de Moscow Times is de demotie van Ivanov, na het plotselinge vertrek van een ander FSB- kopstuk, directeur van de Russische Spoorwegen Vladimir Jakoenin, een teken van politieke onrust. 'Het is alsof Poetins oude garde uiteindelijk zijn onschendbaarheid kwijt is sinds het vertrek van Jakoenin,' zegt analist Aleksej Makarkin. 'Poetin begint zijn directe omgeving te zuiveren. Hij schopt er mensen uit zonder enige vorm van compensatie". 

http://www.themoscowtimes.com/article/569847.html

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.