Poetin blijft onverminderd populair

President Vladimir Poetin geniet nog steeds grote steun van de Russische bevolking. Volgens de laatste cijfers van het sociologisch onderzoeksbureau Levada Centrum onderschrijft 81 procent van de Russen het beleid van de president. Dat is een procentpunt meer dan in mei en een procentpunt minder dan in april.

De steun voor de president stabiliseert zich. Sinds begin 2016 balanceert de populariteit van Poetin tussen 80 en 82 procent. Na de annexatie/hereniging van de Krim in maart 2014 groeide zijn 'rating' naar 86 procent in juni 2014 en zelfs 89 in juni 2015.

De geringe daling van dit jaar steekt voor Poetin nog altijd positief af bij zijn populariteit na het begin van zijn derde ambtstermijn in 2012. In dat jaar daalde volgens Levada Centrum de steun voor de president tot 63 procent in juni 2013. Maar liefst 36 procent keerde zich toen in de peilingen tegen Poetin, de hoogste negatieve rating in zijn nu zestienjarige verblijf aan de top van de macht in Rusland.

De populariteit van de regering van premier Dmitri Medvedev maakt daarentegen een omgekeerde ontwikkeling door. Nog slecht 51 procent van de ondervraagden steunt hem. In de nadagen van de inlijving van de Krim stond Medvedev in juni 2014 nog op 67 procent. Maar liefst 48 procent steunt de premier nadrukkelijk niet. De negatieve rating van Medvedev is nog nooit zo hoog geweest.

Het verschil tussen de populariteit van Poetin en die van Medvedev illustreert een klassieke sociologische 'wet' in Rusland. Steun voor de president als symbool van de onbetwistbare staatsmacht in het Kremlin betekent niet dat de bevolking de 'ambtenaren' van de regering ook positief bejegent. In Rusland is het niet raar om het staatshoofd te respecteren of te adoreren en tegelijkertijd de regering te verwijten dat ze bestaat uit 'zakkenvullers'.

Recente opiniepeiling Levada Centrum

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.