Krim-feestje van 18 maart niet meer zo populair in Kremlin

De derde verjaardag van de annexatie van de Krim (18 maart 2014) lijkt het morgen zonder Vladimir Poetin te moeten stellen. De president reist niet af naar het schiereiland en neemt ook geen deel aan het Lentefeest-met-concert op de Mussenheuvels in Moskou, waar nationalisten de hereniging van de Krim met het Moederland zullen vieren, meldt tv-station Dozjd (Rain-tv). Vorig jaar ging Poetin op 18 maart nog wel naar de Krim, onder meer om de voortgang van de bouw van de brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland te inspecteren. De eerste verjaardag van de annexatie trok in Moskou vele tienduizenden mensen en speelde zich af bij de muren van het Kremlin.

De liefde voor het pet-project van Poetin lijkt enigszins bekoeld. Daar staat tegenover dat in de Doema een voorstel voorligt om de presidentsverkiezingen van 2018 te verplaatsen van 11 naar 18 maart. Dat moet volgens politicoloog Michail Vinogradov wel haast betekenen dat Poetin bij zijn vermoedelijke herverkiezing goede sier wil maken met de Krim. Maar Poetins woordvoerder Peskov zei onlangs dat over dat initiatief 'nog eens goed moest worden nagedacht'.

Trumps zigzagkoers

Een extra tegenvaller is intussen dat de Amerikaanse president Trump, die aanvankelijk weinig probleem zag in de land grab van de Russen, zijn standpunt inmiddels gewijzigd heeft. De annexatie is 'illegaal' en de Krim moet worden teruggegeven aan Oekraïne, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nu.

Volgens politicoloog Tatjana Stanovaja zit het Kremlin inmiddels met de kwestie in zijn maag. De verovering van de Krim was uniek: 'De laatste drie jaar is er in Rusland niets geweest dat kon concurreren, laat staan in de buurt komen van de Krim als groot historisch succesverhaal van Poetin,' schrijft Stanovaja op de site van Republik.  Syrië is wel een demonstratie van de kracht en ambities van Rusland, aldus Stanovaja, 'maar veel Russen is niet zo duidelijk waarom we die demonstratie eigenlijk nodig hebben. Het is geen toeval dat Moskou de tweede bevrijding van Palmyra niet opnieuw met een gigantische show heeft gevierd. Stel je voor dat we het weer kwijtraken'.Ook de crisis in Oekraïne ziekt maar door en intussen stijgen de prijzen en blijven economische hervormingen uit.

Nog slechts fanatieke nationalisten lopen echt warm voor de Krim, aldus Stanovaja. Of parlementsleden die de buste van tsaar Nicolaas II in Simferopol hebben zien wenen (ze doelt hierbij op het jeugdige Doemalid Poklonskaja, die zich heeft ontpopt tot  Russisch-orthodox zeloot). Daarom probeert het Kremlin de festiviteiten nu op een lager pitje te zetten. 'Het Kremlin probeert die conservatieve trend te "technocratiseren", door van de Krim een routineklus te maken.' Is het nog wel zo'n goed idee als Poetin volgend jaar de 'kruk van de Krim' voor zijn herverkiezing nodig zal blijken te hebben, vraagt men zich in het Kremlin af, schrijft Stanovaja.

Communisten ook boos

Ook Gennadi Zjoeganov, leider van de Communistische Partij, wil morgen niet aan het feestje deelnemen. Hij is boos op de overheid die de Russische bevolking in de kou laat staan. 'Denkt u zich eens in, 72 op de 100 mensen leven van 15.000 roebel [250 euro] of minder per maand. Wij willen het budget ophogen, maar de machtspartij heeft dat geweigerd.We hebben het voorstel ingediend om oorlogskinderen te ondersteunen, maar zij weigeren dat. We hebben voorgesteld het onderwijssysteem te hervormen, dat is ook geweigerd. En nu verschuilen zij zich achter incidentele massabijeenkomsten om te bewijzen dat alle neuzen één kant op staan. Niet alleen bevalt ons dat niet, het is oneerlijk en onfatsoenlijk,' zei Zjoeganov.

De andere partijen die in de Doema zitten, komen morgen wel opdagen. Er zal een videoverbinding zijn met Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Het feest zal op de Russische staatstelevisie worden uitgezonden.

 

 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.