Politieinvallen bij Navalny's verkiezingskantoren

Op het kantoor van de verkiezingsstaf van Aleksej Navalny in Moskou is vanochtend een politie-inval geweest. De politie neemt apparatuur en drukwerk in beslag. Navalny zit een straf uit van 25 dagen voor de organisatie van een niet toegestane demonstratie op 12 juni in het centrum van Moskou. Hij komt morgen vrij.

Eerder vonden al invallen plaats bij locale kantoren in Vologda, Novosibirsk en Orjol. In Krasnodar overviel de actiegroep 'Sociale rechtvaardigheid' het kantoor van Navalny, die deel wil nemen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Officieel zou de politie op zoek zijn naar 'illegale agitatie'. Ook zoekt men naar uitingen van 'extremisme'. Volgens Leonid Volkov, van Navalny's Fonds voor de Strijd met de Corruptie, is al voor 100.000 roebels aan drukwerk in beslag genomen. In Moskou zou de verhuurder inmiddels verklaard hebben dat het kantoor illegaal is onderverhuurd.

navalny inval moskou aanhangersAanhangers verzamelen zich bij het kantoor van Navalny, waar de politie een inval deed (foto Twitter)

Volgens persbureau Meduza heeft de term 'illegale agitatie' betrekking op artikel 5.10 van het administratief wetboek, dat een boete oplegt bij verkiezingsagitatie buiten de daarvoor vastgestelde periode of op plaatsen waar die activiteiten verboden zijn. De Centrale Kiescommissie heeft onlangs gezegd dat de verkiezingscampagne niet vóór december 2017 van start gaat. Pas dan kunnen kandidaten zich beschikbaar stellen, aldus de commissie. De organisatie van 'staven' ter ondersteuning van de 'kandidaat' A.A. Navalny valt dus buiten de officiële verkiezingscampagne en de kieswet, aldus de kiescommissie.

'Bovendien,' aldus de Kiescommissie, 'is Navalny A.A. volgens de ons beschikbare informatie op 8 februari 2017 veroordeeld volgens punt 3, artikel 33 en punt 4, artikel 160 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie tot 5 jaar gevangenisstraf met een boete van 500.000 roebel, met de kanttekening dat de strafmaat voorwaardelijk is met een proeftijd van 1 jaar en 5 maanden (het vonnis is ingegaan). Dientengevolge beschikt A.A. Navalny momenteel niet over het passieve kiesrecht.'

Als de verkiezingsstrijd dus nog niet ofiicieel is ontbrand, concludeert Meduza, is onduidelijk waarop de politie haar invallen baseert.

navalny politieinval in vologdaOok in Vologda nam de politie agitatiemateriaal in beslag (foto Twitter)

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.