Navalny begonnen aan verkiezingstournee

Oppositieleider Aleksej Navalny is begonnen aan een verkiezingstournee door Rusland. In Moermansk, Jekaterinburg en Omsk kwamen vele duizenden mensen op de meetings af. De komende dagen gaat hij naar de Siberische steden Novosibirsk, Vladivostok en Chabarovsk.

In Jekaterinburg hadden de autoriteiten gelijktijdig een alternatieve meeting georganiseerd ter ondersteuning van de gouverneur. Deze is onlangs gekozen, nadat de onorthodoxe kandidaat Jevgeni Rozman van deelname aan de verkiezingen was uitgesloten.

Volgens Navalny kwam er zoveel publiek op zijn meeting af, dat hij sprak van de grootste politieke meeting ooit in Jekaterinburg gehouden. Of dat klopt, is moeilijk vast te stellen. Tegenover zijn gehoor schetste Navalny een toekomst zonder Poetin: ‘Rusland heeft een fatsoenlijke president nodig die geen wonderen belooft en geen wonderen doet, maar iemand die eerlijk zijn taak uitvoert. Er moet toch eens in de Russische geschiedenis een normale, eerlijke president komen. Die president wil ik zijn.’

navalny murmansAleksej Navalny op tournee in Moermansk. Foto Navalny.com

Het doel van de campagne is een bredere groep mensen te bereiken dan de vaste aanhangers van Navalny en hem daarmee een niet te negeren kandidaat voor de presidentsverkiezingen te maken. De verkiezingen zijn gepland voor 18 maart volgend jaar. Navalny is uitgesloten van deelname vanwege een (voorwaardelijke) veroordeling wegens fraude. De zaak tegen Navalny is door het Europese Hof van de Rechten van de Mens bestempeld als oneerlijk en vermoedelijk politiek gemotiveerd.

Politieke race in plaats van ritueel

De campagne van Navalny heeft intussen 80 regionale kantoren geopend die bemand worden door verkiezingsstaven. Begin september kwamen 150 coördinatoren van de regionale staven bijeen om de strategie van de campagne voor te bereiden. Er hebben zich landelijk 150.000 vrijwilligers aangemeld.

Verschillende regionale kantoren zijn de afgelopen tijd doorzocht, waarbij computers en campagnemateriaal in beslag werden genomen. Ook zijn medewerkers door rechters gestraft. In Volgograd werd vorige maand een campagnemanager onder huisarrest geplaatst, omdat hij het monument Het moederland roept zou hebben ontheiligd door een foto op internet te plaatsen waarop het gezicht van het standbeeld groen was geverfd. Dit was een verwijzing naar een aanval met groene chemicaliën op Navalny.

Navalny wil van de verkiezingen een politieke race maken, in plaats van een ritueel waarbij de burgers naar de stembus gaan om op de enige kanshebber, Vladimir Poetin, te stemmen. Daartoe stimuleert Navalny het opbouwen van alternatieve massamedia. Hij heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het beste regionale Youtube-kanaal, waarop over politieke en maatschappelijke kwesties wordt gesproken. Uit de vijftien finalisten zal een jury begin oktober een winnaar kiezen.

rally voor navalny in chabarovsk 25 sept 2017Rally voor Navalny in Chabarovsk (25 september 2017)

Bronnen: Navalny.com, svoboda.org

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.