Navalny riep op tot protesten op Poetins verjaardag (7 oktober)

Op zaterdag 7 oktober, Poetins verjaardag, wil corruptiebestrijder Aleksej Navalny opnieuw in het hele land demonstraties organiseren, dit keer met de eis dat alternatieve kandidaten zoals hijzelf aan de presidentsverkiezingen deel mogen nemen. In 80 steden zouden bijenkomsten worden gepland. Uit voorzorg heeft de politie Navalny zelf deze week weer laten oppakken. Hij kreeg 20 dagen cel voor het organiseren van illegale protestbijeenkomsten. Ook zijn campagneleider Leonid Volkov is opgepakt. Voor de meeste rallies is geen toestemming verleend.

rally voor navalny in chabarovsk 25 sept 2017Rally voor Navalny in Chabarovsk op 25 september

Navalny reisde de afgelopen weken het land door en sprak op bijeenkomsten in verschillende provinciesteden. Het was de aftrap van zijn verkiezingscampagne, die door de overheid wordt tegengewerkt en op de televisie wordt genegeerd. Volgens het Moskouse Kiescomité heeft Navalny sowieso niet het recht om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 18 maart 2018, omdat hij veroordeeld is tot een voorwaardelijke gevangenisstraf inzake corruptie rondom een partij hout. Aangezien hij dus geen kandidaat is, zo oordeelt het Kiescomité, zijn zijn politieke acties ook illegaal.

Maar Navalny ging onverstoorbaar door met het toespreken van zijn aanhang en de publikatie van materiaal over corruptie aan de politieke top. Laatst nam hij zelfs Poetin persoonlijk op de korrel. De overheid weet niet goed hoe te reageren.

In verschillende steden, waaronder Moskou en Petersburg, heeft de politie huiszoekingen gehouden in kantoren van de beweging van Navalny en verkiezingsmateriaal in beslag genomen. De politie van Petersburg, zo meldde persbureau Interfax, heeft laten weten hard op te zullen treden als er morgen op het Marsveld illegaal gedemonstreerd gaat worden. 'De politie zal hard optreden, net zoals zij dat op 12 juni heeft gedaan. Provocaties en illegale acties in het centrum van de stad zullen vastberaden worden verhinderd,' aldus een politiewoordvoerder.Het Marsveld is voor de zekerheid afgegrendeld in verband met een plotselinge onderhoudsbeurt.

In steden als Barnaoel, Bratsk en Veliki Novgorod is wel toestemming gegeven voor een openbare politieke bijeenkomst.

Poetin zelf heeft zich nog steeds niet officieel kandidaat gesteld voor een vierde termijn.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.