Kritische Russische nieuwssite gered door betrokken burgers

Dankzij een succesvolle crowdfundingactie kan de onafhankelijke Russische nieuwssite The New Times blijven bestaan. In vier dagen tijd wist de nieuwssite meer dan 25 miljoen roebel (€330.000) op te halen dankzij giften van ruim 20.000 burgers. Hiermee kan de site de gigantische boete betalen die mediawaakhond Roskomnadzor op 25 oktober oplegde. De succesvolle inzamelingsactie laat zien dat ‘actief burgerschap’ in Rusland wel degelijk functioneert.

‘Westerse media hebben ons te snel afgeschreven’, becommentarieerde Jevgenia Albats, hoofdredacteur en eigenaar van The New Times het goede nieuws in gesprek met The Moscow Times. In dezelfde trant stond op de voorpagina van onderzoekskrant Novaja Gazeta: ‘Burgers zijn bereid om op eigen kracht en met eigen geld media en NGO’s te redden die in de wielen worden gereden door de overheid.’

De giften van ruim 20.000 burgers, opgehaald binnen vier dagen, zijn volgens de hoofdredacteur van The New Times het bewijs dat de Russische liberalen nog ‘levend en strijdvaardig’ zijn. Onder de donateurs waren ook zakenmensen en bekende oppositieleden zoals Aleksej Navalny en Ksenia Sobtsjak. Naast grote giften kreeg het tijdschrift heel veel bijdragen tussen de 500 en 1000 roebel (€6 en €13).

jevgenija albats                                                                                                                                                             Jevgenia Albats, hoofdredacteur The New Times bij radiostation Echo Moskvy (Foto: Facebook)

Hoogste boete ooit

Het einde van het onafhankelijke, maatschappelijk-politieke tijdschrift The New Times leek in zicht toen het 25 oktober een boete van 22 miljoen roebel (€290.000) kreeg opgelegd door een Moskouse rechtbank. Het zou gaan om de hoogste boete ooit voor een Russisch mediabedrijf en The New Times was niet in staat geweest om de boete zelf te betalen. De hoofdredacteur, die ook een persoonlijke boete van omgerekend bijna €400 euro kreeg, kondigde aan dat het tijdschrift dat in z'n huidige liberale vorm sinds 1988 bestaat, zonder hulp van donaties zou moeten sluiten.

The New Times is beboet omdat het toezichtorgaan op de media Roskomnadzor niet tijdig heeft geïnformeerd over een buitenlandse financiering die het tijdschrift in 2017 ontving. Sinds 2016 zijn mediabedrijven verplicht om Roskomnadzor ieder kwartaal te rapporteren over eventuele buitenlandse financiering. Volgens hoofdredacteur Albats heeft de nieuwssite wel tegenover het Ministerie van Justitie aan zijn administratieve verplichtingen voldaan, maar is door slordigheid het rapporteren aan Roskomnadzor erbij ingeschoten. Het tijdschrift dat bekendstaat om zijn kritiek op president Poetin kampt al enige jaren met grote financiële problemen. In 2017 zag het zichzelf gedwongen om de uitgave van de papieren versie te stoppen.

In de Russische media is gespeculeerd waarom The New Times zo’n hoge boete kreeg voor een administratieve overtreding. Politicoloog Michail Vinogradov zei tegen de financiële krant Vedomosti dat het er alle schijn van heeft dat het om een politiek gemotiveerde uitspraak gaat. 'De omvang van de boete voor zo'n kleine overtreding zegt genoeg.' In een interview met Novaja Gazeta suggereerde hoofdredacteur Albats dat het mogelijk te maken heeft met een serie kritische artikelen over Poetin die het tijdschrift voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van maart 2018 publiceerde. Overigens ligt Poetin zelf volgens haar niet wakker van hun publicaties. Het heeft veeleer te maken met het Russische politieke systeem waarin alles en iedereen van Poetin afhankelijk is, denkt de hoofdredacteur. ‘Poetin is de status-quo die je niet mag doorbreken. (…) Daarom moet je of iets goeds over Poetin melden, of niets.’

De rechtszaak tegen The New Times is het afgelopen voorjaar in gang gezet door parlementslid Nikolaj Ryzjak van de partij ‘Rechtvaardig Rusland’, een van de drie partijen die naast regeringspartij Verenigd Rusland in de Doema zit. Ryzjak zegt dat hij per e-mail door iemand op de hoogte is gesteld van het feit dat The New Times niet tijdig rapporteerde aan Roskomnadzor over buitenlandse financiering.

Kremlin woordvoerder Dmitri Peskov heeft The New Times gefeliciteerd met de succesvolle inzamelingsactie. In een interview met online tv-zender Dozjd zei hij dat 'het tijdschrift dus lezers heeft die bereid zijn met eigen geld voor het voortbestaan ervan te betalen.' Verder zei hij dat het gaat om een wettelijke boete die niet absurd hoog is.

Hoewel The New Times nu voldoende geld heeft opgehaald om de boete te betalen, gaat de advocaat van de New Times toch in beroep. De behandeling daarvan staat gepland voor 20 november 2018.

Bronnen: Moscow Times, RBK, Novaja Gazeta, BBC Russian service, Vedomosti

                

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.