Journalist Kara-Moerza opnieuw met vergiftigingsverschijnselen in ziekenhuis

Journalist Vladimir Kara-Moerza (36), vertegenwoordiger van 'Open Rusland', de oppositiebeweging van Michail Chodorkovski, is vanochtend in Moskou opgenomen in het ziekenhuis met ernstige vergiftigingsverschijnselen. Hij ligt in coma. Dat meldt zijn advocaat Vadim Prochorov. 'De symptomen lijken erg op die van twee jaar geleden,' aldus Prochorov.

Kara MoerzaVladimir Kara-Moerza (36), foto RFE/RL

In 2015 overleefde Kara-Moerza ternauwernood een vergiftiging met zware metalen. Hij is ervan overtuigd dat het een aanslag betrof van de Russische geheime dienst.

Op 26 mei 2015 belandde de journalist op de intensive care met acuut nierfalen ten gevolge van vergiftiging. Tegen The Telegraph vertelde hij later: 'Mijn vitale organen vielen de een na de ander uit: longen, lever, nieren, als in een lawine. De dokters zeiden later dat ik niet meer dan 5% kans had dit te overleven.'
 
Kara-Moerza overleefde dankzij een snelle complete bloedtransfusie in het Pirogov-ziekenhuis, nadat de artsen hadden vastgesteld dat hij leed aan een 'acute vergiftiging van onduidelijke herkomst'. Hij verbleef een half jaar in Amerika om te herstellen van de vergiftiging. Franse artsen, die monsters onderzochten, concludeerden dat zij 59,5 keer de toelaatbare hoeveelheid mangaan, 1,8 keer de hoeveelheid koper, 2,25 keer de hoeveelheid zink en 1,2 keer de hoeveelheid kwik bevatten. Maar hoe het gif in zijn lichaam is beland is niet vastgesteld.
 
Het Peterburgse gemeenteraadslid Boris Visjnevski zei tegen persbureau RBK dat er mogelijk een aanslag op de journalist is gepleegd. 'Mijn enige verklaring zou zijn dat het verband houdt met zijn werk als coördinator van 'Open Rusland' en als de man die in het hele land films over [de vermoorde oppositiepoliticus] Boris Nemtsov heeft laten zien, wat voor de machthebbers onaangenaam is'.
 
Lees ook dit bericht van Michael Weiss in The Daily Beast en Masha Gessen in the New York Review of Books
 


Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.