'Navalny is Hitler', campagne tegen opposant begonnen

Een video waarin Kremlin-opposant Aleksej Navalny vergeleken wordt met Hitler is van Youtube verwijderd. De video had de titel ‘Hitler 1945, Navalny 2018 – we kunnen het weer klaren!’, een verwijzing naar Hitlers nederlaag die ook Navalny in 2018 te wachten staat als hij, zoals hij van plan is, het opneemt tegen Poetin in de presidentsverkiezingen.

Als reden voor verwijdering van de video werd gegeven dat het auteursrecht van ene ‘Inokenti Traktorist’ geschonden was. De video werd op 19 april online gezet door een anonieme afzender. Volgens het kritische Russische kanaal Dozjd (tvrain.ru) is de video waarschijnlijk in opdracht van het Kremlin gemaakt door het bedrijf Agency One. Zowel het Kremlin als het bedrijf heeft ontkend iets met de film te maken te hebben.

De film schildert Navalny af als een gevaarlijke chauvinist– hij liep in 2008 mee in een nationalistische mars, maar heeft zich daarna van de mede-organisatoren gedistantieerd - en een veroordeelde misdadiger. De video eindigt met een beeld van Navalny die verandert in een dode nazi-soldaat, die in vlammen verbrandt terwijl de verteller zegt dat Navalny gedoemd is omdat ‘een politiek lijk ontbindt zodra hij zijn arm in een nazi-groet heft’.

TV Rain zegt van vier zegslieden ‘dichtbij het Kremlin’ gehoord te hebben dat Poetin besloten heeft om een campagne te starten tegen opposant Aleksej Navalny. Doel is om Navalny in diskrediet te brengen. Navalny heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap en voert sindsdien campagne.

Hij reist het hele land af, houdt bijeenkomsten en zet overal een campagnestaf op poten. In december werd hij veroordeeld wegens verduistering en op grond daarvan uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens had de zaak bestempeld als oneerlijk en waarschijnlijk politiek geïnspireerd. Na de uitspraak van Straatsburg werd het proces overgedaan, maar verliep identiek en had ook dezelfde uitkomst.

Kremlin gealarmeerd

Volgens een van de zegslieden van TV Rain zag het Kremlin lange tijd geen gevaar in Navalny’s acties, maar dat veranderde in maart na het uitbrengen van de film met beschuldigingen van grootscheepse zelfverrijking door premier Medvedev. Het Kremlin schrok van de omvang van de protesten op 26 maart, toen in meer dan 80 steden in Rusland burgers, vooral jongeren, de straat op gingen om van Medvedev verantwoording te eisen. Alarmerend voor het Kremlin was het aantal mensen dat film bekeek – 19 miljoen keer op Youtube – en het feit dat de populariteit van Medvedev in een paar weken tijd met 10% zakte.

De chef van de afdeling binnenlandse politiek van het Kremlin is verantwoordelijk gemaakt voor de anti-Navalny campagne, zo heeft TV Rain vernomen. Er zouden al clips, films en videospelen zijn besteld. ‘Navalny wordt bestreden als Hitler’, zei een van de zegslieden.

Studenten wordt ingeprent dat Navalny niet deugt. In de stad Vladimir werd vorige week voor studenten, met name degenen die deelnamen aan de protesten van 26 maart, de videofilm over Navalny, waarin hij met Hitler wordt vergeleken, vertoond.

Алла БыбаAlla Byba waarschuwt studenten (Foto: www.gus-info.ru)

Na vertoning waarschuwde Alla Byba, verantwoordelijk voor het bestrijden van extremisme onder de jeugd in de regio, voor Navalny en de gevolgen voor de studenten als ze doorgaan met protesteren. Natuurlijk heeft iedereen het recht op een eigen mening, zei ze. Maar de studenten moeten wel weten waar ze aan meedoen. ‘Denk na over je eigen veiligheid en die van je naasten’, aldus Alla Byba.

De daaropvolgende discussie is door de studenten verspreid en ook op het blog van Navalny geplaatst.

Student: ‘Is het normaal dat u Navalny vergelijkt met Hitler? U zegt dat wij niets van die man weten, maar wat weet u van hem?

Alla Byba: Wij hebben die film niet gemaakt.

Student: Maar u vertoont hem wel.

Alla Byba: Daarom moeten we niet in hysterie vervallen, maar beschaafd discussiëren. [...]

Student: Waarom maakt u ons bang?

Alla Byba: Maak ik jullie bang?

Student: U zegt de hele tijd, ‘wat zijn jullie aan het doen, willen jullie een herhaling van de oorlog en revolutie?’

Alla Byba: Niet overdrijven, we moeten objectief en eerlijk zijn en niet verdraaien, begrijp je? Dat is het probleem met jullie. Jullie provoceren een conflict.

Intussen heeft Navalny de burgers opgeroepen om op 12 juni, de nationale feestdag van Rusland, opnieuw de straat op te gaan en te protesteren tegen corruptie van de regering, die Rusland ten gronde richt. ‘Op 26 maart zijn patriotten de straat op gegaan. En hun tegenstanders waren verraders en dieven’, zei Navalny terwijl in beeld een foto van een lachende Poetin en Medvedev werd getoond.

De hele discussie (in het Russisch) tussen studenten in Vladimir en Alla Byba is op Youtube te zien

Bronnen: provladimir.ru, navalny.com, tvrain.ru, rferl.org

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.