VS en Rusland bestempelen elkaars media tot 'buitenlands agent'

Het Amerikaanse kantoor van het Russische tv-kanaal Russia Today (RT) heeft zich in Washington laten registeren als ‘buitenlands agent’. Dit werd vereist door het Amerikaanse ministerie van Justitie na de conclusie van inlichtingendiensten in Washington dat RT een ‘propagandamachine van de Russische staat’ is.

De VS verlangt van organisaties die in de VS namens andere regeringen lobbyen bij de regering, het Congres of de bevolking om zich als ‘buitenlands agent’ te registreren. Het betekent dat ze hun financiering moeten openbaren en elk half jaar daarover moeten rapporteren. Als het ministerie van Justitie uitzendingen van RT bestempelt als politieke propaganda, dan wordt RT verplicht om deze programma’s te voorzien van het label ‘vertegenwoordiger van een buitenlandse organisatie’.

 

rt 10 jaarMargarita Simonjan leidt president Poetin rond bij het tienjarig bestaan van RT. Foto Kremlin.ru

Margarita Simonjan, hoofdredacteur van RT, zei dat het kanaal aan de eis tot registratie voldeed om verdere wettelijke maatregelen te voorkomen. ‘Gesteld voor de keuze tussen strafvervolging en registratie, kozen we het tweede. We feliciteren Amerika met de vrijheid van meningsuiting en iedereen die daar nog in gelooft.’ De Russische ambassadeur in Washington, noemde de Amerikaanse stap jegens RT ‘een vijandelijke daad’.

Op de Amerikaanse lijst van buitenlandse agenten staan in totaal 409 juridische personen. Daarvan zijn er vier Russisch. Behalve RT America, zijn dat twee organisaties die de belangen van de Russische bank VTB in de VS vertegenwoordigen en een organisatie voor de belangen van oligarch Oleg Deripaska. Ook een aantal media van andere landen staat als buitenlands agent geregistreerd, onder meer CBC van Canada, NHK van Japan en de China Daily.

Tegenmaatregel

In Rusland is als tegenmaatregel een wet in de maak die buitenlandse media tot ‘buitenlands agent’ kan bestempelen. De wet is woensdag in toptempo door de Doema aangenomen en hoeft alleen nog door de Federatieraad te worden goedgekeurd. In de Doema worden als kandidaten genoemd Radio Free Europe/Radio Liberty, de Voice of America, CNN en de Deutsche Welle.

Het ministerie van Justitie kan organisaties die gefinancierd worden door buitenlands geld aanmerken als 'buitenlands agent'. Met deze wet wordt de bestaande regelgeving op NGO's uitgebreid, door soortgelijke regels op media van toepassing te verklaren. Volgens Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin zullen de Russische maatregelen overeenkomen met de Amerikaanse. Media die tot buitenlands agent worden bestempeld, zullen hun financiering, uitgaven en personele bezetting op gezette tijden volledig moeten openbaren. Van media die niet aan de regels voldoen of die informatie verspreiden van andere 'ongewenste organisaties' kan de website worden geblokkeerd.

Volodin zei dat het ‘essentieel is om de belangen van onze burgers en het land te beschermen en we zullen dit doen op dezelfde manier als het land dat claimt de gouden standaard en mentor te zijn en voortdurend over vrijheid spreekt.’

Bronnen: Reuters, Radio Free Europe, Vedomosti, Newsru.com

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.