Meeste Europeanen tegen Rusland-sancties

Meer dan de helft van de Europanen is het oneens met het EU-beleid jegens Rusland. Dat is de uitkomst van een opinie-onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center in 10 Europese landen, waaronder ook Nederland. 51% van de ondervraagden zei het oneens te zijn met het EU-beleid, 33% stemt er wel mee in. Grieken zijn met 69% het meest negatief, Britten nog het minst negatief (42%). In Nederland staat 49% negatief en 41% positief tegenover de aanpak van de EU, terwijl 10% het niet weet.

widespread disapproval of eus policy on russia

Op de vraag wat belangrijker is: een sterke economische band met Rusland of een harde lijn wegens conflicten in de buitenlandse betrekkingen, geeft een kleine meerderheid (48% tegen 43%) prioriteit aan de economische band. Daarbij zijn er grote verschillen tussen Europese landen. In Griekenland vindt bijna 90% dat de economie voorgaat, in Zweden is dat percentage maar 26%. Van de Duitsers geeft bijna 60% voorrang aan de economische betrekkingen. Nederlanders zijn half-half verdeeld: 50 % vindt een harde lijn belangrijker, 46% de economie.

In het onderzoek is niet direct gevraagd naar voortzetting van de economische sancties tegen Rusland. Deze werden ingesteld na de annexatie van de Krim in maart 2014. Rusland reageerde hierop met een verbod op import van Europese levensmiddelen. Over verlenging van de sancties moet op 1 juli door de EU worden beslist. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de sancties zullen worden voortgezet.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.