Meeste Russen geloven niet in Russische rol in Skripal-zaak

Een meerderheid van de Russen (81%) noemt de Britse beschuldigingen van Russische betrokkenheid bij de aanslag op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Groot-Brittannië 'vooringenomen' en slechts 3% denkt dat de Russische geheime dienst erbij betrokken is. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler VTsIOM in Moskou.

38% van de ondervraagden denkt dat de aanslag het werk is van 'tegenstanders van de Russische overheid' en 17% van de respondenten denkt dat het hier gaat om een criminele afrekening. Het onderzoek is gehouden op 20 en 21 maart, en dus vóór de grootscheepse uitwijzing van Russische diplomaten uit Europa en Amerika.

82% van de Russen is op de hoogte van de vergiftiging, waaronder aanzienlijk meer ouderen dan jongeren. 81% denkt niet dat de waarheid boven tafel zal komen. 74% van de respondenten verwacht een verslechtering van de betrekkingen met Groot-Brittannië, maar 52% denkt dat dat een tijdelijk verschijnsel zal zijn.

81% van de respondenten noemt de Britse beschuldigingen van Russische betrokkenheid 'vooringenomen'. De voorgelegde stelling was daarbij: 'De positie van de Britse politieke leiding is vooringenomen en heeft geen serieuze onderbouwing - zij zijn bereid elke mogelijkheid te benutten om de crisis in de verhoudingen met Rusland te verdiepen.'

Desalniettemin is een meerderheid (59%) voor een oplossing van de crisis door middel van onderhandelingen. Deze meerderheid wil ook dat de Russen medewerking verlenen aan het onderzoek. Een minderheid van 28% onderschrijft de stelling: 'Hard opkomen voor ons gelijk, geen enkele toegeeflijkheid aan de Britse zijde betrachten en de resultaten van hun onderzoek niet te geloven.'

Volgens onderzoeker Stepan Lvov ziet 'de meerderheid van de Russen duidelijke russofobe motieven in de acties van de Britse politici, wanneer zij in één aaneengesloten front met rechtstreekse beschuldigingen van de vergiftiging van S. Skripal en zijn dochter jegens ons land komen aanzetten.' Sommige analisten, aldus Lvov, zeggen dat 'haat jegens het Westen' een van de motieven voor de Russen is geweest om voor Poetin te stemmen en dat de opkomst, zonder de uitvallen van de Britse premier May, zwaar zouden zijn tegengevallen. Lvov noemt dat onzin: 'De May-factor heeft slechts een paar procent aan de opkomst en een paar punten aan het stemresultaat voor Poetin toegevoegd'.    

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.