Op 18 maart bezocht Poetin de Krim om de ‘terugkeer’ van het schiereiland te herdenken. In Rusland lijkt men nog tevreden over de annexatie, maar wordt het ook steeds duidelijker dat het veel geld kost.
Poetin legde tijdens zijn bezoek bloemen bij het standbeeld van Vladimir Kornilov, een Russische admiraal die in de 19e eeuw in de Krimoorlog vocht. Foto: Kremlin
Tijdens zijn bezoek aan de Krim vertelde President Poetin over de huidige betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne: er heerst geen vijandigheid tussen de twee volkeren, maar met de Oekraïense leiders kan Poetin niet door één deur. Hij wacht daarom ‘tot het gezonde verstand in Kiëv weer de overhand krijgt’. ’s Avonds was de president aanwezig bij een concert, waar hij ook een korte toespraak hield en de burgers van de Krim vergeleek met de soldaten van het Rode Leger die tijdens de Tweede Wereldoorlog trouw bleven aan hun land.
Hoewel de Krim voor Rusland een grote symbolische betekenis heeft, schetst socioloog Alexei Levinson van het onafhankelijke peilingbureau Levada Center in The Moscow Times een beeld van de Russische publieke opinie omtrent de Krim. Hoewel men nog altijd tevreden is met de ‘hereniging’ neemt de euforie inmiddels af. Toch onderstreept Levinson de rol van de Krim in Ruslands huidige geopolitiek. Door het annexeren van de Krim zette Rusland zich definitief af tegen het Westen. Met die uitkomst zijn veel Russen tevreden, aldus de socioloog.
Vanwege de annexatie van de Krim kreeg Rusland te maken met Westerse sancties en werden de contacten tot een minimum beperkt. Veel populistische en nationalistische politieke partijen in Europa vinden de inlijving van de Krim geen reden voor slechte betrekkingen met Rusland. Een Franse delegatie, onder leiding van Thierry Mariani, parlementslid namens de extreemrechtse partij Rassemblement National (vroeger bekend als het Front National) maakte haar opwachting in Sebastopol en had daar een ontmoeting met Poetin. Mariani benadrukte dat Rusland veel vrienden heeft in Europa en dat er moet worden gewerkt aan het opheffen van sancties.
Ontmoeting met Franse delegatie. Foto: Kremlin
Kosten van de Krim
In een artikel voor Republic schrijft de Russische topeconoom Sergej Aleksasjenko dat de Krim erg duur is voor de Russische overheid. Hij schrijft dat driekwart van het budget van de Krim rechtstreeks uit het Kremlin komt. Hij berekent dat de Krim in de afgelopen vijf jaar elke Russische burger nu 10.000 roebel (zo'n 136 euro) heeft gekost. Dat zijn nog lang niet alle kosten van het project, meent Aleksasjenko, want de annexatie van de Krim en het steeds repressievere regime van Poetin zorgden ervoor dat veel kritische hoogopgeleide Russen uit hun land zijn vertrokken, en dat Rusland zich, zoals Levinson ook schreef, steeds meer afzondert van Europa.
Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Doema, sprak tijdens zijn bezoek aan de festiviteiten op de Krim over zijn oplossing voor de financiële druk die de regio veroorzaakt. Hij stelde voor om de Oekraïense overheid een rekening te sturen voor de 25 jaar waarin het schiereiland door het onafhankelijke Oekraïne werd bestuurd. Volgens Volodin heeft Oekraïne de Krim veel onrecht aangedaan: ‘Oekraïne schond het recht van mensen om hun eigen taal te spreken en daarin te worden onderwezen, en het vernietigde de plaatselijke economie.’
Toen aan Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov werd gevraagd wat hij vond van het voorstel van Volodin, zei hij hier niets vanaf te weten. In de krant Moskovski Komsomolets klonk kritiek over het plan van Volodin, omdat dit een aanleiding zou kunnen vormen voor andere regio's om ook om geld te vragen.
Ontmoeting met vertegenwoordigers van de Krim. Foto: Kremlin
Wat gaat er met de Krim gebeuren?
In een scherp artikel voor Vedomosti schrijft socioloog Konstantin Gaaze van Carnegie Moscow dat de Krim niet als deel van Rusland wordt geaccepteerd en daarom een 'tijdelijk bezet gebied' is. Niemand weet wat er met de Krim moet gebeuren en 'zelfs in de corridors van de macht hoor je steeds vaker iemand zeggen dat het een slecht idee was'. De Krim lijkt volgens hem dezelfde toekomst te hebben als de andere betwiste gebieden waar Russische troepen de macht hebben: het zal een stoffig aandenken zijn aan een grote politieke fout.
Andere Russische kranten volgen de officiële lijn. Izvestia schrijft dat de inlijving van Krim heeft geholpen om Rusland een hernieuwde status als grootmacht te geven, Komsomolskaja Pravda heeft het over 'de terugkeer van het schiereiland in de thuishaven' .
Terwijl Poetin op de Krim was, sprak de Oekraïense president Porosjenko op televisie over zijn plannen om de Krim terug te winnen. Hij beloofde dat zowel de Oekraïense overheid als de internationale gemeenschap na zijn herverkiezing ‘meer politieke en diplomatieke middelen in zullen zetten om de Krim te bevrijden’.
Om de bevrijding van de Krim te bevorderen wil Porosjenko niet alleen op buitenlandse hulp wachten, maar ook blijven investeren in het leger en de economie. Volgens hem hoopt Poetin dat er in de aankomende Oekraïense verkiezingen een president wordt verkozen die meer gehoorzaamt aan Poetin, zodat Porosjenko’s plannen niet doorgaan en de Krim definitief uit handen gegeven kan worden. Porosjenko doet het relatief slecht in de peilingen. Er zijn geen aanwijzingen dat zijn rivalen het met Poetin op een akkoordje willen gooien.