Britse militair levert felle kritiek op Oekraïense legertop

De Oekraïense legertop heeft de afgelopen twee jaar van oorlog in de Donbas nauwelijks iets gedaan om het vastgeroeste militaire establishment te moderniseren en dat kost mensenlevens. Dat is de keiharde boodschap van de Britse gepensioneerde kolonel Glen Grant, die in Riga doceert op een business school. Grant werd geïnterviewd op het Oekraïense televisiestation Kanaal5, pikant genoeg eigendom van president en militair opperbevelhebber Petro Porosjenko.

Oekraïense recruten worden veel te kort getraind voor ze naar het front worden gestuurd en het mobilisatiesysteem is totaal verouderd. In plaats van een continu maandenlang opleidingstraject voor de rotatie van troepen worden soldaten na een maand training onvoorbereid de oorlog ingestuurd. De successen aan het front zijn goeddeels te danken aan het improvisatietalent van lager militair kader en de steun van vrijwilligers. Volgens Grant vecht het Oekraïense leger als in de Eerste of de Tweede Wereldoorlog. Aan de Russische zijde van het front is het nog erger. 'De Russen vechten zoals in 1914'. 

In westerse legers bepalen lagere rangen als majoors en kapiteins de dynamiek van het slagveld. Hun frontervaring wordt door de militaire top gebruikt als richtsnoer voor de tactiek. In Oekraïne is alles als vanouds top-down geregeld. 'In het Westen is het niet de generaal die de beslissingen neemt. Hij eist van zijn majoors dat zij de beslissingen nemen. Het is zijn taak de juiste majoors te vinden.' In Oekraïne wordt alles bureaucratisch van bovenaf gedecreteerd uit angst voor machtsverlies.

Zonder helm aan het front

Over de oorlog in de Donbas zegt Grant: 'Er is geen flinter van bewijs dat de door de Russen gestuurde aanval zal stoppen. Ze versterken de Krim, ze versterken het Oosten. Alles wijst op een voortzetting van de gevechten totdat er een echte doorbraak komt.' De Oekraïense kant doet er intussen ook niets aan om de situatie op de grond serieus aan te pakken. Men steunt nog steeds op vrijwilligers. 'De militairen hebben de organisatie van de medische hulp niet of nauwelijks overgenomen van de vrijwilligers. Laatst organiseerden de medische ngo's een conferentie. De militairen kwamen niet eens opdagen! Hetzelfde geldt voor de logistiek: voedsel, voorraden worden nog steeds door vrijwilligers aangevoerd in auto's en vrachtwagens. Er zijn nog steeds mensen aan het front zonder helmen en scherfvesten!'

Grant vermoedt obstructie vanuit de militaire top: 'Mensen die willen winnen moeten willen veranderen. Kennelijk zijn er mensen in het systeem die niet willen winnen. Als ze zouden willen winnen zouden ze zichzelf aanpassen om ervoor te zorgen dat hun broeders in leven bleven.' Rusland heeft voorlopig nog genoeg geld om de destabilisatie in Oekraïne vol te houden, zegt Grant. 'Mensen zijn kanonnenvoer'. Het is simpel om mensen uit Russische gevangenissen over te brengen naar de Donbas. 'Men doet niet aan mensenrechten aan de andere kant van de grens.'

Propaganda in Riga

Grant doceert aan een business school in de Letse hoofdstad Riga. Ook daar is de Russische propaganda onder de Russischtalige bevolking sterk. 'In de Russisch-talige Letse krant staan dagelijks propaganda-artikelen waarin artiesten, journalisten en beroemde historici erop hameren dat de NAVO en de EU op punt staan te bezwijken en dat de Baltische staten weer onderdeel zullen gaan uitmaken van Rusland.' Het is opmerkelijk, zegt Grant, hoe immuun een flink deel van de Russen in Letland voor die propaganda is. 'Mijn Russische studenten laten zich niet overtuigen door die propaganda, omdat ze zien dat ze in Letland beter af zijn.' De Letse overheid doet er volgens Grant overigens niets aan die Russen aan zich te binden. Hij noemt dat buitengewoon kortzichtig beleid. 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.