Pool Balcerowicz adviseert Porosjenko snelle economische hervormingen

De Poolse economische hervormer Leszek Balcerowicz wil met een deels buitenlands team naar Pools voorbeeld 'snelle en alomvattende' economische hervormingen uitvoeren in Oekraïne. President Porosjenko trok hem vorige maand aan als adviseur.

Balcerowicz was minister van Financiën in het hervormerskabinet van premier Mazowiecki tussen 1997 en 2000. Hij beteugelde Polens hyperinflatie en bracht de begroting in balans. Bij verkiezingen werd hij weggestemd, omdat hij harde bezuinigingen doorvoerde, maar tegenwoordig wordt hij geëerd als redder van de Poolse economie.

balcerowicLeszek Balcerowicz

Hij is, zo vertelt hij in een interview met Liga.net, een maand geleden aan het werk gegaan voor Porosjenko. In zijn team zitten onder meer de ex-premier van Slowakije Ivan Miklos en de Poolse ex-minister Jerzy Miller. Balcerowicz heeft vertrouwen in de hervormingsgezindheid van Porosjenko. Volgens hem worden in Oekraïne alle rijke ondernemers op één hoop gegooid en oligarchen genoemd. Hij wil Porosjenko daar niet onder scharen. In zijn definitie zijn oligarchen alleen zij die rijkdom hebben vergaard dankzij hun politieke connecties en monopolies. Porosjenko verdiende zijn kapitaal met zijn eigenhandig opgebouwde chocoladefabriek Rosjen. De oligarchen hebben in Oekraïne sinds de omwenteling al een deel van hun privileges verloren, het is nu aan de regering om hun resterende uitzonderingsposities in politiek en media af te breken, aldus Balcerowicz.

Als hoogste prioriteit voor Oekraïne beschouwt de Pool de sanering van de begroting. Het Oekraiense staatsbudget is veel te groot, zegt hij. Daarin moet gesnoeid worden door de bureaucratie te verkleinen en de sociale uitgaven te verminderen. Als overbodige regels en privileges worden afgeschaft, waardoor corruptie wordt bestreden, kan de concurrentie toenemen. Dan komt er ruimte voor economische groei, luidt zijn recept.

Balcerowicz adviseert snelle en omvattende hervormingen, om op redelijk korte termijn tot resultaat te komen.

http://euromaidanpress.com/2016/06/02/ukraine-the-bastion-of-a-new-better-order-in-europe/

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.