Weerzin tussen Oekraïners en Russen neemt wat af

De Oekraïense bevolking denkt aanmerkelijk positiever over Rusland en de Russen dan over de Russische regering in Moskou. Volgens een enquête van het Kiev International Institute of Sociology (KIIS) oordeelt tachtig procent van de Oekraïners negatief tot zeer negatief over het Kremlin. Over Rusland zelf is minder dan de helft van de Oekraïners negatief en over de Russen in het algemeen slechts eenvijfde.

Het KIIS deed dit onderzoek dit jaar samen met het Levada Centrum uit Moskou. Het KIIS onderzocht de stemming in Oekraïne. Levada Centrum deed dat in Rusland.

De afkeurende houding jegens Rusland is afgelopen jaar iets afgenomen. In mei 2015 uitte ruim 55 procent van de Oekraïners zich negatief over Rusland. Omgekeerd is de positieve stemming over Rusland wat toegenomen: van 30 procent in mei 2015 tot 43 procent in mei 2016.

Ook in Rusland is de aversie jegens Oekraïne teruggelopen, zij het minder snel dan in het buurland. Volgens Levada Centrum ligt dat aan de gevangenenruil eerder dit voorjaar tussen Moskou en Kiev, waarbij de Oekraïense pilote Nadja Savtsjenko uit Russische gevangenschap werd losgelaten. Sinds Savtsjenko vrij is, denkt bijna 40 procent van de Russen positief over Oekraïne. Een maand eerder was nog slechts een kwart daartoe geneigd. De helft van de Russen is nu negatief gestemd over Oekraïne. Een jaar geleden was dat nog bijna tweederde.

In beide landen is de omslag in wederzijdse waardering te herleiden tot de burgerrevolte van de Maidan in februari 2014. Voor die omwenteling dachten beide volkeren veel welwillender over elkaar, zij het dat Oekraïners voor de lente van 2014 altijd veel positiever waren gestemd over Rusland dan de Russen over Oekraïne. Voor het oordeel van de Russen was altijd al belangrijker wie er in Oekraïne aan de macht was, zo blijkt uit de historische statistieken.

Uit het onderzoek van het KIIS blijkt een groot verschil in beoordeling van Rusland en het Kremlin. Nog geen tien procent is positief over de Russische regering. Ook in de merendeels Russischtalige regio's in het zuiden (Odessa, Nikolajev, Cherson) en het oosten (Zaporozje, Dnepropetrovsk, Charkov) is driekwart tot zeventig procent van de bevolking (zeer) negatief over de staatsmacht in Moskou. In de Donbas (die maar voor eenderde in handen is van de rebellen) is de stemming over het Kremlin verdeeld: een derde is negatief, een derde positief en een derde heeft geen mening.

Het KIIS heeft niet kunnen enquêteren in de rebellengebieden. Het Levada Centrum heeft niet onderzocht hoe de Russen oordelen over de huidige Oekraïense regering.

Onderzoeksresultaten KIIS

Onderzoeksresultaten Levada

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.