Bliksemoffensief van Oekraïners leidt tot wraak van Russen

In een verrassingsaanval in de provincie Charkiv heeft het Oekraïense leger de afgelopen dagen enorme terreinwinst geboekt en meer dan 300 stadjes en dorpen bevrijd, waaronder Izjoem, Balaklia en Koepjansk. Daarmee is een groot deel van de provincie Charkiv in Oekraïense handen gekomen en meer dan 6.000 vierkante kilometer grondgebied terugveroverd. Dat is meer dan de Russen de afgelopen maanden hadden veroverd. Russische soldaten trokken zich halsoverkop terug, met achterlating van grote hoeveelheden materieel. Rusland houdt nog steeds ongeveer eenvijfde van het Oekraïense grondgebied bezet.

oekraine troepen bevrijden balakliaOekraïense troepen bevrijdden Balaklia (foto twitter)

Als vergeldingsmaatregel hebben de Russen talloze burgerdoelen in Oekraïne bestookt, onder meer de electriciteitscentrale van Charkiv, waardoor de stad in het donker zat en verstoken was van electriciteit. De Russen voerden 18 raketaanvallen en 39 luchtaanvallen uit, waar tenminste 30 steden en dorpen door werden geraakt. Vijf regio's hebben nu te kampen met stroomuitval, Kharkiv, Sumy, Poltava, Dnipropetrovsk en Donetsk. Hier en daar zijn ook problemen met de watervoorziening.

President Zelenski reageerde op Telegram woedend op de aanvallen: 'Zelfs door ondoordringbare duisternis zien Oekraïne en de beschaafde wereld dat dit terroristische daden zijn. Opzettelijke, cynische raketaanvallen op kritische civiele infrastructuur. [...] Geloven jullie nog steeds dat wij [Russen en Oekraïners] één volk zijn? Denken jullie nog steeds dat jullie ons angst kunnen aanjagen, ons kunnen breken en tot onderdanigheid dwingen? Snappen jullie nu werkelijk niets? Realiseren jullie je nog steeds niet wie wij zijn? Waarvoor we staan? Wat we aan het doen zijn? Lees mijn lippen: geen gas of jullie? Dan jullie niet! Geen licht of jullie? Dan jullie niet! Koude, honger, duisternis en dorst zijn voor ons minder angstaanjagend en minder dodelijk dan jullie vriendschap en broederschap. Maar de geschiedenis zal alles op zijn plaats zetten. En we zullen gas, electriciteit, water en voedsel hebben. Alleen jullie zullen we niet hebben.' 

Terwijl de verwarring onder de Russische troepen totaal was, vierde Moskou op 11 september de 875ste verjaardag van de stad. Poetin opende bij die gelegenheid een immens reuzenrad, dat een dag later al kapot ging. Poetin heeft nog niet officieel gereageerd op de gevoelige nederlaag van zijn troepen, maar zou het contact met zijn generale staf hebben verbroken, meldde de Moscow Times. Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov en de voorzitter van de Veiligheidsraad Nikolaj Patroesjev loopt de Speciale Militaire Operatie gewoon volgens plan en zullen alle einddoelen worden gehaald.

oekraine koepjansk bevrijdKoepjansk bevrijd (foto twitter)

Referenda van de baan

Poetin had zijn troepen opdracht gegeven de Donbas vóór 15 september te bevrijden met het oog op een referendum voor aansluiting bij de Russische Federatie. In plaats daarvan drongen de Oekraïners door tot de Russische grens, zoals beelden van een grenspost hebben laten zien. Het Russische ministerie van Defensie erkende dat een offensief had plaatsgevonden, maar meldde tevens dat meer dan 300 Oekraïense militairen zijn gesneuveld en 1.000 gewond zijn geraakt. Er zou slechts sprake zijn geweest van een 'hergroepering' van de Russische troepen. De referenda in de Donbas en in Cherson zijn in de ijskast gelegd.

Volgens de Oekraïense Kyiv Independent zijn in het offensief 1800 Russische soldaten gesneuveld, 500 militaire voertuigen en 122 tanks, 2 vliegtuigen en 2 helicopters vernietigd. 

Door al weken aanstalten te maken voor een groot offensief in het zuiden, wisten de Oekraïners grote aantallen Russische troepen naar Cherson en omgeving te lokken. Bombardementen op bruggen over de rivier de Dnipro versterkten die indruk en zorgden voor terugtrekking van Russische troepen achter de rivier. Vervolgens zetten de Oekraïners de aanval in op het noorden, maar volgens het Oekraïense ministerie van Defensie hebben de Russische troepen ook bij Cherson verliezen geleden. Er zou ook hier sprake zijn van desertie van Russische troepen. 

Met de inname van Izjoem is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Donbas in handen gekomen van de Oekraïners, waardoor de toch al gebrekkige bevoorrading van de Russische troepen praktisch onmogelijk is geworden. De Russische bezetters hebben volgens de burgemeester 1.000 burgers gedood.

'De inname van Izjoem door Oekraïne haalt een streep door de perspectieven van de door Rusland afgekondigde doelen in de provincie Donetsk', zeiden militair experts tegen de Oekraïense website Zerkalo (De spiegel). Het Russische oprukken in de richting van Bachmoet en Donetsk 'heeft nu iedere reële operatieve betekenis voor Moskou verloren en vormt slechts een verspilling van de toch al zeer beperkte militaire macht waarover Rusland nog beschikt', aldus militaire experts tegen Zerkalo.ua.

oekraine kaart 12 sept 2022Source: Ukraine War Map

Door de dubbele Oekraïense aanval is het Russische leger in grote verwarring gebracht. 'Het is een vreselijk dilemma van tijd en ruimte', tegen de achtergrond van gebrek aan mankracht. De Russen recruteren nu zelfs soldaten in strafkampen en psychiatrische inrichtingen. 

'Oekraïne heeft het verloop van de oorlog in haar voordeel veranderd', aldus experts van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). 'Kyiv zal naar verwachting vaker en vaker leidend zijn bij plaats en karakter van grootschalige militaire activiteiten en Rusland zal noodgedwongen vaker niet-adequaat reageren op de toenemende fysieke en psychologische druk van Oekraïne, als het geen manier vindt om het initiatief terug te grijpen.'

Op de Russische staatstelevisie is de verwarring over het Oekraïense offensief inmiddels compleet. Waar sommige analisten om wraak en vergelding schreeuwen en tevreden reageren op de Russische vergeldingsacties, wijzen anderen erop dat de Oekraïners een daverende klap hebben uitgedeeld en dat de oorlog zonder algemene mobilisatie niet te winnen is, en in ieder geval jarenlang kan gaan duren. Een enkeling dreigt nog met kernwapens.

'Er staat een sterk leger tegenover het Russische leger,' zei ex-Doemalid Boris Nadezjdin, die vaak optreedt op de televisie. Rusland is 'op een punt aangekomen dat het onmogelijk is om Oekraïne te verslaan.' 'Of we gaan mobiliseren en voeren de oorlog op volledige kracht, of we moeten ermee stoppen', zei Nadezjdin. Op een tegenaanval van een van de andere gasten, die zei dat de oorlog nog heel lang gaat duren, vroeg Nadezjdin zich af of zijn tien-jarige zoon dan in de toekomst ook nog de oorlog in zal worden gestuurd.

In de Russische kranten is het beeld gemengder. Staatscouranten als de Rossiskaja Gazeta, de Izvestia en de legerkrant Krasnaja Zvezda bagatelliseren het offensief en stoppen het diep weg achterin de krant, maar kranten als de Komsomolskaja Pravda erkennen dat de Russen zijn teruggeslagen.

Op de ultranationalistische sociale media is het hek helemaal van de dam. Daar fulmineert men nu tegen de militaire leiding en tegen Poetin, terwijl de ooit zo populaire minister van Defensie Sjojgoe, van geboorte Tsjoevasj, de eerste racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd krijgt. De nationalistische bloggers vormen een probleem voor het Kremlin door hun grote schare volgers en hun ongecensureerde kritiek op de oorlog. Naar verluidt heerst er in de presidentiële administratie grote irritatie over deze 'boze patriotten'.

De Russische nationalist Igor Girkin, voorheen minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk en een van de vier verdachten in het proces over de MH17, vergeleek de nederlaag met de Slag om Mukden in Japan in 1905, de opmaat naar de Russische revolutie van 1905.  

Bronnen: ISW, Zerkalo.ua, Meduza, Russische staatstelevisie, Moscow Times, BBC, OSW, the Kyiv Independent. 

russ staatstv over offensiefDe Russische staatstv is in opperste verwarring (foto twitter)
 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.