Hoe kunt u Oekraïne humanitair steunen?

Voor Oekraïne wordt de winter zwaarder dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu de Russische krijgsmacht er niet in is geslaagd om Oekraïne militair te overwinnen, probeert het Kremlin de Oekraïense bevolking op de knieën te dwingen. Willens en wetens bombardeert Rusland precies die openbare nutsvoorzieningen die essentieel zijn om de winter door te komen. De raketaanvallen op elektriciteitscentrales, stadsverwarmingssystemen en andere civiele infrastructuur waren voor een grote meerderheid van het Europees Parlement aanleiding om Rusland te bestempelen tot ‘een staat die terrorisme ondersteunt’.

UKR Humanitarian Funding Snapshot 20221205 1
Internationale hulp voor Oekraïne. Stand van zaken per 5 december 2022.

 

Talrijke burgerinitiatieven in Oekraïne zelf proberen de ergste nood te lenigen. Maar hulp van buiten is onontbeerlijk. Ook vanuit Nederland wordt die geboden. Verschillende vrijwilligersorganisaties in Nederland zetten zich sinds het begin van de Russische oorlog in voor humanitaire projecten in Oekraïne. 

Hieronder een opsomming in alfabetische volgorde.

Breath Care for Kids

Breath Care for Kids richt zich op hulp aan (straat)kinderen zonder ouderlijke zorg in onder meer Oekraïne. De stichting zamelt geld in om generatoren, kachels, powerbanks en dekens voor kinderhuizen in Oekraïne. De stichting is opgezet door ondernemer Nico de Borst en kinderarts Baron Diederik van Heemskerk. Breath Care for Kids heeft in Nederland een
Anbi-status (giften zijn aftrekbaar van de belasting).
https://www.breathcareforkids.com/

Hope4Ukraine

Hope4Ukraine is een vrijwilligersorganisatie uit Friesland die helpt bij de herbouw van een kerk in een van de buitenwijken van Irpin. De kerk organiseert kinderkampen en is ook anderszins maatschappelijk actief in Irpin en omgeving.
https://irpin.vooroekraine.nl/

Human Rights in Mental Health

Human Rights in Mental Health is een in Hilversum gevestigde organisatie, die Oekraïense psychologen ondersteunt en hulplijnen organiseert voor Oekraïners die als gevolg van de oorlog in geestelijke nood verkeren. De organisatie wordt geleid door Robert van Voren.
Anbi-status.
https://www.gip-global.org/

De Leeuw Kyiv

De Leeuw Kyiv is een stichting van Nederlandse ondernemers, die werkzaam waren in Oekraïne maar het land door de oorlog hebben moeten verlaten. De organisatie zamelt hulpgoederen in, zoals generatoren, slaapzakken, schoenen, fietsen en voedingsmiddelen, ook voor Oekraïense soldaten. Voorzitter is Guido van Engelen, penningmeester is Floris Schuring, beiden al een kwart eeuw werkzaam in Oekraïne.
https://www.deleeuwkyiv.nl/

Lifeline Ukraine

Lifeline Ukraine is een initiatief van de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting, die jarenlang in Rusland heeft gewerkt. Lifeline Ukraine distribueert medicijnen en etenswaren naar moeilijk bereikbare plekken, evenals medische apparatuur, matrassen, hygiënische middelen en waterreservoirs.
https://lifeline-ukraine.org/

Open Door Ukraine

OpenDoorUkraine.NL is opgezet door onder anderen de voormalige Nederlandse ambassadeur in Oekraïne Robert Serry. Voormalig minister Joris Voorhoeve van Defensie is voorzitter van de Raad van Toezicht. Een van de activiteiten van OpenDoorUkraine.NL is geld inzamelen voor de bewoners van Irpin om hun flatgebouwen en huizen van nieuwe daken te voorzien. Deze voorstad van Kyiv werd na het begin van de oorlog korte tijd bezet en verwoest door Russische troepen.
Anbi-status.
https://opendoorukraine.nl/

Perspectiva 21-3

Perspectiva 21-3 is opgericht door het Nederlands/Oekraïens echtpaar Andriy en Arenda Vasylenko–Van de Ree. De in Kyiv gevestigde organisatie richt zich op zorg voor Oekraïners met een downsyndroom, gehandicapten en mindervaliden die het slachtoffer zijn van de oorlog.
https://perspectiva21-3.org/en/

Ukrainians in the Netherlands

Ukrainians in the Netherlands is een stichting die is opgericht door Oekraïners in Nederland. Ze stelt zich tot taak humanitaire hulp te bieden aan Oekraïense burgers, ontheemden en militairen. Een van de bekendere representanten is voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers. De foundation werkt samen met de Nederlandse ambassade in Kyiv.
Anbi-status.
https://ukrainians.nl/

Spoetnik

Stichting Spoetnik uit Vlaardingen is een humanitaire organisatie die hulpgoederen levert aan kindertehuizen, psychiatrische en andere medische instellingen in Oekraïne. Spoetnik doet deze projecten in samenwerking met Oekraïense organisaties ter plaatste. Voorzitter is Beja Kluiters-Albers.
Anbi-status.
https://www.spoetnik.nl/

Niet compleet

Bovenstaande lijst hebben we opgesteld na vragen van lezers wat zij kunnen doen voor de burgers in Oekraïne.

De lijst is niet het resultaat van alomvattend onderzoek en pretendeert daarom niet compleet te zijn. Van sommige initiatieven weten we dat ze nauw samenwerken met andere organisaties om overlapping te voorkomen. Van andere organisaties weten we dat (nog) niet. De redactie staat open voor aanvullingen en correcties, bij voorkeur met redenen omkleed.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.