Premier Krim: ‘Saboteurs ophangen als kraaien’

De premier van de Krim, Sergej Aksjonov, vindt dat ‘saboteurs’ als kraaien moeten worden opgehangen bij de grens met Oekraïne. Aksjonov deed zijn uitspraak op het Russische tv-kanaal Rossia-24. ‘Met saboteurs moet je, vind ik, net zo omgaan als boeren dat met kraaien die de oogst pikken, doen. Ze maken ze dood en hangen ze aan de rand van het land, zodat de rest een lesje leert en begrijpt dat een aanslag op het leven van vreedzame burgers, op dienstplichtingen op de Krim en in Rusland niemand is toegestaan. Dat is een passende reactie’, zei hij.

De spanning tussen Rusland en Oekraïne is opgelopen, nadat Rusland bekend maakte Oekraïense saboteurs te hebben gearresteerd op de Krim. Ze zouden van plan zijn geweest terreuracties te plegen op toeristische plaatsen en infrastructuur.

Aksjonov verklaarde ook dat de Verenigde Staten het brein en de organisator van de terreuracties waren. De Oekraïense autoriteiten hebben niet genoeg ‘pit’ om iets dergelijks te ondernemen. Hij gaf geen concrete aanwijzingen voor zijn theorie.

Dreigende taal van Poetin

President Poetin noemde de VS niet, maar beschuldigde Oekraine ervan terreuracties op de Krim te hebben beraamd. Volgens de Russische geheime dienst FSB is een van haar agenten bij een schietpartij met Oekraiense infiltranten bij de grens tussen de Krim en Oekraïne om het leven gekomen. De infiltranten hadden een twintigtal zelfgemaakte explosieven bij zich, zo zegt de FSB.  Het incident vond in de nacht van 6 op 7 augustus plaats. Maandagavond 8 augustus was er volgens Rusland een tweede poging om de Krim te infiltreren. Ditmaal zou er flink geschoten zijn vanaf de Oekraïense kant van de grens en werd een Russische soldaat dodelijk geraakt.

De Oekraiense regering ‘speelt een gevaarlijk spel’, sprak Poetin. ‘Natuurlijk laten we zoiets niet passeren’, zei hij dreigend en kondigde maatregelen aan om de veiligheid van de Krim te verzekeren. ‘Deze poging geweld te provoceren, een conflict uit te lokken, wordt in de eerste plaats gedreven door de wens om de aandacht af te leiden van degenen die in Kiev de macht hebben gegrepen en hun eigen volk plunderen.’

Zeven mensen zijn door het Russische leger vastgenomen. Van hen, zo melden Oekraiense en Russische media, zouden er 3 of 4 Russische paspoorten bij zich hebben gehad. Volgens de Russische krant Kommersant zijn de meeste arrestanten bewoners van de Krim. Ze zouden hebben bekend te zijn opgeleid door de Oekraïense militaire inlichtingendienst en toeristische gebouwen als doelwit voor hun acties op het oog hebben gehad, niet om mensen te doden maar om paniek te zaaien en het toerisme te torpederen.

Militaire versterkingen

Internationale waarnemers hebben de afgelopen dagen een versterking gezien van de militaire aanwezigheid van Rusland op de Krim. Tanks en vrachtwagens zijn naar de grens met Oekraïne gedirigeerd. De dreigende taal van Poetin en de militaire versterkingen – deze dagen houdt ook de Russische vloot een oefening op de Zwarte Zee – hebben geleid tot speculaties over nieuwe Russische militaite acties tegen Oekraïne. De Oekraiense president Porosjenko heeft de troepen in verhoogde staat van paraatheid gebracht en bij de VN-Veiligheidsraad alarm geslagen.

De meeste Oekraïense commentatoren lijken niet te geloven dat er een Russische inval wordt voorbereid. Sommigen wijzen er op dat de provocatie die Poetin nodig zou hebben als argument niet goed lijkt te zijn voorbereid. Pas dagen na de vermeende incidenten kwamen de Russen met hun verklaringen. Daarbij zijn tot nu toe geen bewijzen getoond.

Bronnen: Kommersant.ru, News.ru.com

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.