Wie zijn die terroristen op de Krim?

Vladimir Serdjoek, die door Rusland als organisator is aangemerkt van een Oekraiense sabotage-actie op de Krim, heeft aan het Oekraiense nieuwsplatform Hromadske een interview gegeven. Hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de Oekraiense militaire inlichtingendienst of met enige actie op de Krim. Het enige wat klopt aan de Russische berichtgeving, zegt hij, is de spelling van zijn naam en dat hij gediend heeft in het 37-ste bataljon. Dit bataljon, zegt Serdjoek, heeft geen enkele band met de militaire inlichtingendienst, in tegenstelling tot wat de Russische berichtgeving meldt.

Naar zijn zeggen diende hij als psycholoog bij het bataljon en werd op 30 september 2015 gedemobiliseerd. ‘Ik heb geen enkele band met de inlichtingen- of geheime dienst. Dat wil ik niet, want ik heb geen kennis en geen ervaring. Het is nonsens.’ Hij kreeg een shock, zegt hij, toen hij op internet las dat hij betrokken zou zijn bij een (gefnuikte) terreuractie op de Krim. Serdjoek woont in Kiev en heeft een ontwerpbureau.

Crimea timelineInfographic: Euromaidanpress.com

Volgens de Russische FSB zijn drie groepen infiltranten de Krim binnengedrongen, een groep van 4 man en twee van 5. Serdjoek zou uit de provincie Cherson zijn gekomen om de actie te coördineren en de terugtocht te organiseren.

Serdjoek kent Jevgeni Panov, de 39-jarige Oekrainer die op de Krim gearresteerd is als terrorist. Ze dienden samen in het 37-ste bataljon. Panov noemde nog twee namen, beide eveneens uit het 37-ste bataljon. Een van hen, Aleksej Sandoel is gewond geraakt aan zijn arm en moet steeds naar het ziekenhus, vertelt Serdjoek. De ander, Oleg Dmitrenko is tegen de 50, net als hijzelf. Hij is ervan overtuigd dat Panov zijn bekentenis onder druk heeft afgelegd. ‘Het is duidelijk als je de video ziet, dat hij geslagen is. Hij reageert traag. (...) Het lijkt alsof iemand hem zijn woorden dicteert.’

Eén van de verdachten, Ridvan Suleimanov, werd volgens de Krim-Tartaarse leider Tsjoebarov al drie weken geleden gearresteerd door de FSB. Hij heeft bekend dat hij een terreuractie voorbereidde op het busstation en vliegveld van Simferopol.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.