Oekraïne publiceert taps over Russische rol bij opstand

De Oekraïense procureur-generaal Joeri Loetsenko heeft op 22 augustus 18 hoge Russische officials, voornamelijk militairen, op de opsporingslijst gezet wegens 'bijzonder ernstige misdaden tegen de Oekraïense natie en de openbare veiligheid, vrede en internationale rechtsorde'. De belangrijkste namen op de lijst zijn Sergej Glazjev, economisch adviseur van Poetin, minister van Defensie Sergej Sjojgoe evenals twee onderministers en chef van de Generale Staf Valeri Gerasimov, opsteller van de nieuwe Russische militaire strategie. Allen worden beticht van betrokkenheid bij de invasie van Oekraïne en het opstoken van de opstand op de Krim en in het oosten van het land.

Telefoontaps als bewijs

Als bewijsmateriaal publiceerde het Openbaar Ministerie afgeluisterde telefoongesprekken waarin Sergej Glazjev een hoofdrol speelt. De taps doen denken aan vergelijkbare filmpjes die in 2014 door de Oekraïense geheime dienst werden gepubliceerd als bewijsmateriaal voor de Russische militaire inmenging in de Donbas. De authenticiteit ervan kan moeilijk worden gecontroleerd.

Glazjev spreekt in de taps aan de vooravond van de annexatie van de Krim met Doemalid Konstantin Zatoelin en Krim-leider Sergej Aksjonov onder meer over de precieze vraagstelling bij het Krim-referendum (dat moet gaan over aansluiting bij Rusland) en de (financiële) ondersteuning van pro-Russische demonstranten. Glazjev spreekt ook met activisten in Odessa en Charkov, die hij aanmoedigt overheidsgebouwen te bezetten, lokale politici onder druk te zetten om het bewind in Kiev af te wijzen en demonstranten op de been te brengen. In Charkov heeft hij contact met vertegenwoordigers van de locale knokploeg Oplot van burgemeester Kernes, die ook tijdens Euromajdan deelnam aan gevechten in Kiev.

Sergej Glazjev is economisch adviseur van president Poetin. Voorheen was hij parlementariër en minister van Financiën. Als tegenhanger van de liberale hervormer Aleksej Koedrin, ook ex-minister van Financiën en nu opnieuw door Poetin aangesteld in een economische denktank, is Glazjev voorstander van een autarkische ontwikkeling van de Russische economie. Hij valt daarbij terug op de periode van Pjotr Stolypin, aan het begin van de 20ste eeuw premier en architect van landbouwhervormingen onder de laatste tsaar. Glazjevs Stolypin-werkgroep heeft een economische blauwdruk voor Rusland uitgewerkt, die haaks staat op de plannen van Koedrin. Ook Glazjev, een fel patriot en aanhanger van uitbreiding van Rusland met 'Novorossia', heeft het oor van Poetin. Hij is auteur van recente als 'De Oekraïense catastrofe. Van Amerikaanse agressie tot een wereldoorlog?' (2015) en 'De laatste wereldoorlog' (2016), die volgens hem door de VS ontketend gaat worden.

Oekraïne viert morgen, 24 augustus, de Dag van de Onafhankelijkheid met een militaire parade in Kiev. De situatie in het land is onrustig. Begin augustus was er een mistig schietincident op de Krim, waarbij Poetin Kiev van terrorisme beschuldigde. En in de Donbas vallen nog wekelijks doden en houdt niemand zich aan de vredesakkoorden van Minsk. Rusland militariseert de Krim en houdt in september de grote militaire oefening Kavkaz 2016 ten oosten van Oekraïne.

Euromaidanpress over de Glazjev-taps

Afgeluisterde telefoongesprekken (in Russisch)

Interview met Glazjev over Oekraïne en de Amerikaanse plannen Rusland (4 juli 2015)

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.