Slechts 4% Russen legt schuld MH-17 bij rebellen

De helft van de Russen denkt dat de MH-17 is neergehaald door het Oekraïense leger of de Oekraïense geheime dienst. Slechts 4% gelooft de conclusie van het MH-17 rapport van het Joint Investigation Team, dat de raket werd afgeschoten door Oost-Oekraiense rebellen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Russische bureau VTsIOM.

Van de ondervraagden zegt 14% te denken dat westerse geheime diensten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het Maleisisch passagierstoestel. Volgens 8% was het een terreuraanslag.
Van de ondervraagden ouder dan 60 jaar gelooft zelfs tweederde dat Oekraïne verantwoordelijk is voor het neerstorten van het vliegtuig en slechts 1% dat de schuld ligt bij de rebellen. Onder de jongeren van 18-24 jaar zijn de meningen gevarieerder: 28% legt de verantwoordelijkheid bij Oekraïne, 10% denkt dat de rebellen de schuld hebben, 19% denkt aan terroristen die niet betrokken zijn bij het conflict in Oekraïne en 18% gelooft dat westerse geheime diensten het toestel uit de lucht hebben geschoten.

Op 28 september werd na twee jaar onderzoek in Nieuwegein het MH-17 rapport gepresenteerd. De Russische media hebben er ruimschoots over bericht, maar de conclusies verworpen of in twijfel getrokken. Tweederde van de 1600 door het VTsIOM ondervraagde Russische burgers kent de conclusies van het JIT, maar nauwelijks iemand van hen hecht er geloof aan.

Het JIT zegt dat er onomstotelijk bewijs is, dat de Boek-raket werd afschoten vanuit Pervomajski, 70 km ten oosten van Donetsk. De onderzoekers hebben naar hun zeggen ook kunnen vaststellen dat de Boek vanuit Russisch grondgebied naar het rebellengebied in Oost-Oekraïne is getransporteerd en weer teruggereden is naar Rusland, nadat het Maleisisch passagierstoestel was neergestort.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.