Donbas-rebel Givi opgeblazen in zijn kantoor bij Donetsk

Rebellenleider Givi, berucht om zijn publieke mishandeling van Oekraïense krijgsgevangenen, is vanochtend rond 6 uur in zijn kantoor in een buitenwijk van Donetsk opgeblazen. Na een explosie in zijn kantoor zou het vuur op hem zijn geopend met een vlammenwerper.
 
 
Givi van YouTubeCommandant Givi van bataljon Somali (foto YouTube)
 Givi (geboren als Michail Tolstych in 1980 in Ilovajsk) was de aanvoerder van bataljon Somali en na de eerder geliquideerde Rus Motorola de bekendste nog in leven zijnde opstandeling van de Volksrepubliek Donetsk. In Rusland was hij een held, in Oekraïne werd hij gehaat. Hij nam actief deel aan de veldslag bij Ilovajsk in augustus 2014 en de herovering van het vliegveld van Donetsk, een maandenlange uitputtingsslag met tientallen doden, waarbij het net gerenoveerde vliegveld totaal in de as werd gelegd. Videobeelden tonen hoe sadistisch Givi gevangen 'Cyborgs' behandelde. Cyborg was de geuzennaam van de Oekraïense verdedigers van het vliegveld. Givi zou een van hen, Ihor Branovytsky, standrechtelijk hebben geëxecuteerd. De Kharkiv Human Rights Protection Group verzamelde materiaal over zijn misdaden.
 
Het Openbaar Ministerie van de Volksrepubliek sprak van een 'terroristische aanslag' door de Oekraïense geheime dienst, bedoeld om 'de situatie in de republiek te destabiliseren'.Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov herhaalde deze beschuldiging en verwierp elke betrokkenheid van Rusland.
 
'Wij hopen natuurlijk dat er nog enige stabiliteit over is en dat het diegenen die achter zulke moorden zitten niet zal lukken [het conflict] nog verder te esacleren,' aldus Peskov. De moord op Givi is de laatste in een serie liquidaties, waarover volop gespeculeerd wordt. In het verleden is gesuggereerd dat Moskou in de Volksrepubliek zelf onder de meest notoire criminelen in de Volksrepublieken schoon schip maakte.
 
De Moskoviet Igor Girkin (alias Strelkov), de vroegere minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk, weggezuiverd door Moskou na het neerhalen van de MH17, geeft op Vkontakte '(het Russische Facebook) het volgende commentaar: 'Vanuit professioneel standpunt bezien is de moord op Tolstych het resultaat van het weerzinwekkende werk van de contraspionage van de Volksrepubliek Donetsk. Het schot kwam juist op het moment dat Givi zich in zijn werkkamer bevond, wat wijst op de aanwezigheid van een geheime observatiecamera in zijn werkkamer of van een agent in zijn onmiddellijk omgeving of in het gebouw.'
 
Volgens de Oekraïners zou de opdracht voor de liquidatie afkomstig zijn van de president van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko. Givi was oncontroleerbaar en dus een gevaar voor zijn positie, aldus militair woordvoerder Dmitri Tymtsjoek. De Oekraïense overheid wees er ook op dat Givi werd neergeschoten met de Sjmel (Hommel), een vlammenwerper die alleen in het  bezit is van het Russische leger. Bewijs is dat overigens niet, aangezien in de oorlog over en weer enorme hoeveelheden wapens zijn buitgemaakt.
 
Dat de Oekraïense geheime dienst liquidaties achter de vijandige linies uitvoert is geen geheim. In een interview, vorig jaar, zei de voorzitter van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Aleksandr Toertsjinov op een vraag naar betrokkenheid bij het uitschakelen van rebellenleiders: 'Het is oorlog. In een oorlog is de dood van een vijand een normaal verschijnsel. U wil dat ik publiekelijk verantwoordelijkheid neem voor het uitvoeren van dergelijk opdrachten? Dat ga ik niet doen. Maar er is een oorlog gaande en in een oorlog moeten zij die hun handen hebben besmeurd met Oekraïens bloed vernietigd worden. En als er nog moordenaars zijn die denken dat ze zich kunnen verschuilen, op bezet gebied of in Rusland, dan denk ik niet dat ze dat zal lukken. [...] De moordenaars moeten beven voor hun verdoemdheid. En de klap hoeft niet alleen van de Oekraïense geheime diensten te komen, hij kan ook komen van concurrerende bandieten die de buit willen verdelen of van hun Russische bazen, die hun smerige sporen willen uitwissen.'
 
Ziehier het filmpje waar Givi Oekraïense krijgsgevangenen mishandelt.
 
 
,
 
 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.