Moskou erkent paspoorten Oekraïense separatisten

President Poetin heeft een decreet getekend, waarmee hij de paspoorten, andere identiteitspapieren en diploma’s erkent van de separatistische gebieden in de Donbas. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, is de stap ingegeven door zuiver humanitaire overwegingen en niet in strijd met het internationaal recht.

In Kiev en Westerse hoofdsteden is de maatregel veroordeeld als in strijd met de geest van de afspraken van Minsk. Het hoofd van de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking OVSE zei dat de maatregel de kans op vrede in Oost-Oekraïne verkleint.

De Oekraïense president Porosjenko noemde Poetins decreet ‘meer bewijs van de Russische bezetting en de Russische schending van internationaal recht’. Een regeringsmedewerker in Kiev zei tegenover de Russische krant Kommersant dat ‘Moskou nu niet meer kan doen alsof het aan de zijlijn van het conflict staat.’

Volgens Lamberto Zannier, de secretaris-generaal van de OVSE, maakt de stap van Rusland om documenten van de afgescheiden Volksrepublieken Donetsk en Loegansk te erkennen ‘de uitvoering [van Minsk II] moeilijker’ . Deze erkenning ‘houdt immers erkenning in van degenen die deze documenten uitgeven’, aldus Zannier in een interview met Radio Free Europe in de marge van de Europese veiligheidsconferentie in München.

'Tijdelijke maatregel'

Het Kremlin legde de stap uit als reactie op de blokkade van de separatische gebieden door Kiev, waardoor ‘honderden burgers’ hun paspoort niet kunnen vernieuwen of verlengen. In Poetins decreet wordt expliciet gezegd dat de erkenning tijdelijk is, totdat de situatie in de gebieden geregeld is op basis van de akkoorden van Minsk.

Het decreet komt op een moment dat er grote onduidelijkheid is over het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Oekraïense conflict en de gevechten langs de bestandslijn zijn opgelaaid.

De Amerikaanse ambassade in Kiev veroordeelde de erkenning van de separatistische documenten overigens in duidelijke woorden als ‘alarmerend en in strijd met de afgesproken doelen van het vredesproces van Minsk’.

Russische commentatoren zien het niet als een stap naar echte erkenning van de afgescheiden gebieden. Moskou heeft meer belang bij voortzetting van een ‘hybride’ status van de Volksrepublieken. Volgens buitenland-expert Vladimir Frolov reageert Moskou met het decreet op de militaire aanvallen van Kiev bij Avdejevka en test het de reactie van het Westen.

Van andere betwiste gebieden in de voormalige Sovjet-Unie heeft Rusland eerder ook de officiële papieren erkend. Dat gaat op voor Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich hebben afgescheiden van Georgië. Maar anders dan de gebieden in de Donbas, heeft Rusland hun onafhankelijke status als gebied onomwonden erkend. Van Transdnestrië, een afscheiding van Moldavië, erkent Rusland noch de status, noch de documenten.

Bronnen: Newsru.com, Rferl.org, Kommersant

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.