Indrukwekkend fotoboek over de oorlog in Oekraïne van Pierre Crom

Pierre Crom 7 febr 2015 OeglegorskInwoners van Oeglegorsk in de Donbas ontvluchten de oorlog (7 februari 2015)

Twee uur na het neerhalen van de MH17, op 17 juli 2014, was de Franse fotograaf Pierre Crom in het rampgebied. Zijn foto's gingen de wereld over. Deze week verscheen zijn fotoboek War in Ukraine bij uitgeverij Lecturis. Het is de weerslag van twee jaar onvermoeibaar fotograferen op de Krim en in de Donbas. Rebellen, kozakken, Oekraïense soldaten en milities, de resten van de MH17 en veel gewone burgerslachtoffers van de oorlog, die gesteund en in gang gehouden wordt door buurland Rusland.

Crom was onder veel meer getuige van de sluipende overname van de Krim door de (Russische) Groene Mannetjes, initiatierites van pro-Russische kozakkenbataljons, de bloedige slag om Debaltseve, oefeningen van het extreem-rechtse Oekraïense vrijwilligersbataljon Azov bij Marioepol en begrafenissen van gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers. Zijn boek is een indrukwekkend verslag van een oorlog in Centraal-Europa, die al lang weer uit de krantenkoppen is verdwenen, maar die nog wekelijks slachtoffers eist.

Eva Cukier, redacteur van NRC Handelsblad, schreef het commentaar.

Pierre Crom MH17Grabovo, nog brandende wrakstukken van de MH17, 17 juli 2014
Pierre Crom SlavjanskOlekasandrivka, inwoners verzamelen munitie bij een op Oekraïne buitgemaakt pantservoertuig
Pierre Crom Strelkov in SlavjanskCommandant Igor Strelkov (middenachter) laat Oekraïense tolk van de OVSE vrij na gijzeling in Slavjansk. De Moskoviet Strelkov werd later minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk. Na het neerhalen van de MH17 werd hij weggestuurd.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.