Duizenden mensen namen zondag 18 juni in Kiev deel aan de vierde editie van de Gay Pride om aandacht te vragen voor LGBT-rechten en gelijkheid. Volgens de organisatoren was het de grootste gay parade in Kiev tot nog toe. De pride werd tweemaal eerder overschaduwd door geweld. In 2015 braken er gevechten uit tussen deelnemers en demonstranten van ultrarechtse groeperingen. Dit keer waren er nauwelijks incidenten, er werden 6 mensen gearresteerd.
Verschillende buitenlandse diplomaten en politici liepen mee in de mars, die werd beschermd door een politiemacht van zo’n 5.500 man sterk. Volgens de politie deden er zo’n 2.500 mensen mee aan de tocht, die in het Taras Sjevtsjenkopark begon en ongeveer een uur duurde. De politie had alle wegen rondom het park afgesloten en hield de wacht bij de uitgangen van het nabijgelegen Tolstoj-metrostation.
UATV, Twitter 2017
Ondanks de aanwezigheid van ongeveer 200 anti-homo-demonstranten verliep de mars deze keer rustig. Oekraïense nationalisten beschouwen homoseksualiteit als strijdig met hun traditionele waarden. Igor (33): ‘We kunnen deze mars niet toestaan terwijl het land in oorlog is en onze broeders aan het front sneuvelen. Het is tegen de bijbel en tegen onze geschiedenis.’ Enkele anti-homodemonstranten verbrandden uit protest de regenboogvlag die symbool staat voor de LGBT-gemeenschap en er ontstonden enkele kleine opstootjes, maar daar bleef het bij.
De organisatoren zijn bijzonder tevreden over het verloop. Volgens journalist en LGBT-activist Maxim Eristavi, één van de vrijwilligers die hielpen KievPride2017 te organiseren, was de stemming gemoedelijker en minder gespannen dan in voorafgaande jaren.
‘Ik denk dat het de eerste keer was dat een meerderheid zich trots kon voelen en zich kon amuseren en echt het gevoel had dat er iets te vieren viel,' zei Eristavi.
De ontspannener sfeer op de parade weerspiegelt de veranderde houding van de Oekraïense overheid, die zoekt naar meer aansluiting bij West-Europa. Een dag voor aanvang van de pride zei onderminister van Europese integratie Ivanna Klympoesj-Tsintsadze dat de parade Oekraïne zal helpen los te komen van haar ‘imperiale verleden’, waarmee ze doelt op Rusland.
Oekraïne geeft met de organisatie van Kievpride2017 en de grootschalige bescherming door de oproerpolitie een duidelijk signaal af. Het zet zich daarmee af tegen Rusland, dat onlangs in opspraak kwam wegens schokkende verslagen van de jacht op homoseksuelen in Tsjetsjenië. Volgens persberichten worden daar homoseksuelen gevangen gehouden en gemarteld. De Tsjetsjeense president Kadyrov ontkent de misstanden en ook het Kremlin sloot aanvankelijk de ogen voor de verhalen. Inmiddels is een onderzoek gestart.
‘Zo’n mars zal je in Rusland niet snel zien. […] het is duidelijk dat Oekraïne een andere richting kiest, ’ zei Natalia Vichrov, journalist in Kiev, in een interview met Radio Free Europe.
Toch benadrukte Roeslana Panoechnik, de organisator van de parade, dat aandacht vragen via zulke optochten nog steeds hard nodig is: ‘In ons land is zelfs nog een deel van het parlement openlijk homofoob. Er is geen gelijkheid, zulke marsen zijn nodig om de autoriteiten en de samenleving bewust te maken van de bestaande discriminatie en op te komen voor gelijke rechten.
Maxim Eristavi deelt dit sentiment: ‘Oost-Europa is een vreselijke plek om homo te zijn.' Maar hij is ook optimistisch gestemd: ‘Dit is met afstand de grootste pride in de Oost-Europese geschiedenis. Een zo grote menigte te zien… in zijn algemeenheid is dit een hele goede dag voor Oost-Europa.’
Op twitter circuleerde deze KievPride-grap:
Oleg en Igor zijn homofoob/ en deelden daarin dus een hoop/ ze gingen daten en kijk aan:/ nu wonen ze met zijn tweetjes saam!